2015. 09. 07., hétfő, 13:23

Megszünteti az éjszakai műszakot a magyar Tesco

Folytatódik az év eleje óta tartó szervezeti átalakítás a magyarországi Tesco áruházláncnál: a vállalat egységeiben megszüntetik az éjszakai műszakot. A döntés nagyjából 4 ezer dolgozót érint és megközelítőleg 150 millió forintos megtakarítást jelent a multivállalatnak – tudta meg a Magyar Idők.

 

Dolgozónként nagyjából 18-20 ezer forint 

Ennyi kiesést jelenthet a havi nettó jövedelemből az a Tesco áruházláncnál született döntés, amely szerint a közeljövőben teljesen felszámolják az éjszakai munkavégzést a nemzetközi vállalat magyarországi egységeiben – értesült a Magyar Idők.

 

Nem lesz éjszakai árufeltöltés

A Magyar Időket az angliai központú kereskedelmi óriáscég egyik képviselője arról tájékoztatta: a bérköltségek lefaragását célzó, napokban bejelentésre kerülő intézkedés részeként a jövőben többek között megszűnik az éjszakai árufeltöltés az áruházakban, azt a továbbiakban a nyitvatartási idő előtt, illetve napközben, a vásárlási időszakban végzik majd a lánc alkalmazottai. Az alapbérek 30 százalékát kitevő éjszakai műszakpótlékon becslések szerint 100-150 millió forintot takarít meg a cég éves szinten, mivel a dolgozók közül mintegy négyezret érintenek az átalakítások. Lapunk megkeresésére a Tesco alkalmazottait képviselő szakszervezetek nem erősítették meg a várható lépést, holott arról információink szerint már zajlanak az érdekegyeztető tárgyalások.

 

Tavaly csúnyán veszteségesek voltak

Az utóbbi hónapokban jelentős átalakuláson ment keresztül a tőzsdén is jelen lévő nemzetközi nagyvállalat, miután tavaly eddigi működésének legsúlyosabb vesztességét mutatta ki. Az anyavállalatnál feltárt könyvelési csalásból származó nyereséghiány sietős lefaragására Londonban hónapokkal ezelőtt elrendelték a szervezeti átalakításokkal, áruházbezárásokkal és leépítésekkel járó racionalizálást, mely a magyarországi leányvállalatot sem kímélte. Emlékezetes, az év elején 13 veszteségesen működtetett Tesco üzletre került lakat, később bezárták az önálló üzletágként jegyzett optikai, majd mobiltelefonos egységeket is. A napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében hazánkban a legmagasabb forgalmat bonyolító áruházláncnál azonban úgy tűnik, ennél is komolyabb átalakulásokra van esély.

 

Kivonulhatnak a kelet-közép-európai régióból

A pozsonyi székhelyű szlovák gazdasági napilap, a Hospodárské Noviny online változata pénteken ugyanis arról cikkezett, hogy a Tesco néhány hónapon belül kivonulhat a kelet-közép-európai régióból. Értesüléseik szerint a szlovák kiskereskedelmi egységei mellett a brit multicég megválna a cseh, a lengyel és a magyar érdekeltségeitől is. Az internetes lap úgy tudja, a Tesco két hónap múlva egy nagy tender meghirdetését tervezi, az aktuality.sk szerint a cseh és a szlovák egységekre már a vevőjelöltek (helyi kereskedelmi vállalatok) is megvannak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: