2015. 09. 03., csütörtök, 10:34

Új rekord! 40 kiló gyapjút nyírtak le az élő szőrgolyóról

40,45 kilogramm az új rekord az egyetlen juhról egyszerre lenyírt gyapjú kategóriájában. A korábbi rekord (28,9 kg) megdöntéséhez egy ausztráliai nyájból elkóborolt, a nyírást így szokatlanul hosszú ideig megúszó juh kellett.

 

 

Az ausztrál fővárostól nem messze lévő farmon komolyan meglepődtek, mikor az eltűntnek hitt állat előkerült, már csak azért is, mert egy élő szőrgolyó tért vissza a nyájhoz. A kifejezetten a gyapjú miatt tenyésztett juhok nem vedlenek, mint vadon élő társaik, ezért ha nem nyírják meg őket, a bundájuk óriásira is nőhet.

 

Nagyon megkönnyebbülhetett, miután megnyírták

Azon túl, hogy szegények ilyenkor nagyon hülyén festenek, ráadásul komoly veszélyben is vannak: a hatalmas mennyiségű szőr nem csak nehéz (egy kifejlett nőstény juh 40-50 kiló), de baromi meleg is. Az mérleg által mutatott eredményből le kell vonni két kilót, a zsák súlyát.

 

Birkanyíró bajnok kellett a művelethez

A rekordnyíráshoz nem akárki kellett, a juh gazdája egy többszörös birkanyíró bajnokot, Ian Elkinst kérték meg. Az eseményt élőben közvetítették Twitteren. Elkins később bevallotta, hogy élete egyik legnehezebb feladata elé állította a szökevény juh, és csak másodszori nekifutásra sikerült rendesen megnyírni az amúgy Chris névre hallgató állatot. A fényképek alapján Chris szerzett pár csúnya sebet az akció közben, de valószínűleg még mindig jobban járt, mintha agyonnyomta volna a saját bundája, vagy ha megfőtt volna a saját bőrében.

Mielőtt bárki felháborodna a nyírás kegyetlenségén, leírjuk, hogy az esemény közvetítése egy állatvédő egyesület segítségével folyt.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: