2015. 09. 02., szerda, 17:13

Gelencsér Attila: A határzár Somogyba terelheti a migránsáradatot

A szerb- magyar technikai határzár megépítése után a bevándorlók a horvát határon próbálkozhatnak majd, Somogyba és Baranyába terelve így a migránsokat.

Somogy megyének több mint száz kilométeres határszakasza van Horvátországgal, melynek jelentős részén ugyan a Dráva természetes akadályt jelent, de még így is marad egy hosszú átjárható szárazföldi terület.
 

Tranzitországból célállomássá válhatunk

Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár országgyűlési képviselője, az Országgyűlés jegyzője szerdai kaposvári tájékoztatóján a Helyi Híradóknak elmondta: a legnagyobb problémát az jelentheti, ha Magyarország tranzitországból célállomássá válik. Egy óriási különbséget látni kell, a szerb és a horvát határ között. Az előbbi schengeni, az utóbbi pedig schengeni és uniós határ is - tette hozzá.
 


Meg kell  védeni a horvát határunkat
Ez azt jelenti, hogy a szerb határon át érkező bevándorlókat a nyugat-európai országok Magyarországra, míg a horvát határon át érkezőket Horvátországba toloncolják vissza. A dublini egyezmény szerint ugyanis minden bevándorlót az első uniós országba kell visszaküldeni. Hogy mikor fordul a helyzet, mikor válunk célországgá nem tudni, de a kormány eltökélt abban, hogy megvédi a horvát határt, s ha kell, lezárja azt – hangsúlyozta a képviselő.

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: