2015. 08. 03., hétfő, 19:32

Hosszú Katinka világcsúccsal aranyérmes!

A kazanyi vizes világbajnokságon Hosszú Katinka megszerezte Magyarország első aranyérmét. 200 vegyesen megvédte a két éve megszerzett címét, önmaga negyedik vb-aranyát nyerte.

Hosszú Katinka a 200 méteres vegyes úszás vasárnapi előfutamaiban kétszer egymás után javította meg az Európa-csúcsot. Előbb 2:07,3-at úszott, majd az elődöntőben 2:06,84-et, mindkét idejével a valaha volt öt legjobb idő közé került.

Hétfőn pedig még nagyobb lépést tett a halhatatlanság felé, hiszen világcsúcsot úszott. Ötvenes medencében ez még nem sikerült neki, amióta Shane Tusup az edzője.

A döntőben egyértelmű favorit volt, hiszen a brit O' Connor több mint másfél másodperccel maradt el tőle az előfutamokban.

Ettől még azonnal figyelmeztetett mindenkit, hogy a döntő egy másik verseny lesz, ugyanolyan koncentráltan kell úsznia, mint eddig.

Nemcsak szavakban gondolta komolyan, hanem tettekben is, hiszen miután délelőtt a 100 háton övé volt a legjobb idő, visszalépett, mert nem szerette volna, ha az erejét kiveszi a 100 hát elődöntője.

 

Fotó: MTI - Kovács Anikó
 

A döntőben ő volt a legidősebb, hiszen már betöltötte a 26-ot. A fiatalabbak azonban nem tudták tartani a tempóját, az első ötvenen ugyan még csak 7 századdal vezetett a brit előtt, féltávnál viszont már egy teljes testhosszal.

Már ekkor belül volt a világrekordon, és majdnem egy másodperccel volt jobb, mint a két előző úszásakor, még vasárnap.

Önmaga iramát végig bírta, és 2:06,12-vel új világcsúcsot úszott. Az amerikai Kukors 2009-es idejénél 3 századdal volt gyorsabb. Azt az időt még a szuperdressz-korszakban érte el riválisa, most ezt átadta a múltnak.

Második a 19 éves japán Watanabe lett, de több mint 2 másodpercet kapott Hosszútól, a bronz O' Connoré. A kínai Je-Siven, London olimpiai bajnoka (400 vegyes) messze leszakadva futott be a nyolcadik helyen. A Vasas versenyzője majdnem 8 másodpercet vert rá.

A világcsúcsért 30 ezer dollárt ad a nemzetközi szövetség (FINA).

Az M4 mikrofonja előtt így értékelt: „Álmodni se mertem volna erről. Éreztem, a végén nagyon meghaltam, nagyon kellett küzdenem. Annyira boldog vagyok, el se tudom mondani. Igazából mindegy, mennyi maradt még bennem, most már örömmel fogok úszni.”

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: