TEKERDFEL: Így telnek napjaink - garázs pop Kaposvárról

2015. 08. 02., Vasárnap, 17:36

TEKERDFEL: Így telnek napjaink - garázs pop Kaposvárról

Rákeresve az együttes facebook oldalára, annyit találtok a leírásban, hogy " Csináljuk mert szeretjük. Így hívják, mert így telnek." Én azért mégis utána jártam, hogyan is telnek azok a napok, hogyan alakult a zenekar, mióta játszanak együtt, és kifaggattam őket az első klipjükről, amiben Szőke András a főszereplő. A zenekart 3 srác alkotja, Deák Ákos (ének,gitár), Balassa Krisztián (dob) és Harsányi Róbert (basszusgitár). Szerencsémre a zenekar két tagjával közel tíz éve ismerjük egymást és szívesen ültek le velem, hogy meginterjúvoljam őket. Sajnos Robi nem tudott jelen lenni, de Ákost és Krisztiánt egy-egy sör mellett sikerült kifaggatnom. A srácok nagyon mosolygósak és barátságosak voltak, és bármilyen kínos kérdés is került elő, szívesen válaszoltak nekem, úgyhogy nagy örömmel mutatom be Nektek az Így Telnek Napjaink zenekart:

Mióta zenéltek és hogyan hozott össze titeket a sors?

Ákos: 2002- ben egy haverom szólt, hogy van egy zenekar akiknek szívesen bemutatna, a srác elvitt a Krisztiánhoz, és mondta, hogy ők dobolnak, vagyis van egy fiú aki dobol.

Krisztián: Mintha Anyámat hallanám, doboltok hétvégén? Csak egy dobos van Anya! Félretéve ezt, hamarabb kezdtünk el együtt zenélni, minthogy barátok lettünk és megalapítottuk a Vészkijáratot.

Hogy lett a Vészkijáratból Így Telnek Napjaink?

K:  Kiszállt Krisz, a gitárosunk, aki nagyon sok dalunkban énekelt is. Nélküle nem lett volna ugyanaz a zenekar, így arra gondoltunk, hogy alakítunk egy másik bandát, olyan zenét játszunk majd ami könnyebben fogyasztható és más közönséget is megtudunk vele célozni.

A Vészkijárattal punkot, garázs rockot játszottatok, ha jól emlékszem, mi változott azóta?

K: Igen, akkoriban be is jártuk az egész országot és nagyon sok klubban zenéltünk. De nagyobb színpadok felé is szerettünk volna nyitni és fesztiválokra nem tudtunk eljutni a punk – rock zenekarral. Mikor feloszlott a Vészkijárat, elkezdtünk próbálkozni új tagokkal, de hamar kiderült, hogy nem működik a közös munka. Eljutottunk odáig, hogy eladtuk a hangszereket és a zenélés is véget ért egy időre.

Mennyi idő telt el a két zenekar között?

Á: Húúú, sok. Egy év biztos volt.

K: De abban az egy évben már erősen gondolkoztunk egy új zenekar alapításán. Kerestünk magunk mellé egy basszusgitárost, és Krisz, a régi gitárosunk mutatta be a Robit, mivel ők még a középiskolából ismerték egymást. Amint beszállt a zenekarba, egy nagyon jó barátság kezdődött közöttünk, mert imádnivaló cukipofa (nevet). Tényleg nagyon jó ember.

Mi volt az irányelv az új zenekarban, ha már változtatni szerettetek volna?

Á: Az alap koncepció az volt, ha csinálunk valami újat, legyen másabb, mint amit előtte játszottunk, vidámabb, popposabb zenét, amivel nagyobb közönség felé tudunk nyitni. Miután kijött a videónk, a visszajelzések alapján kiderült, hogy még érzik rajta a punkosabb vonalat és nem lett annyira popos, mint amennyire szerettük volna..

K: Lehet, hogy nem kellett volna elárulni honnan indultunk, mert könnyen társítják a régi stílusunkat és az új zenénket. Kicsit olyan a hangulata, mint egy 80-as évekbeli pop zenekarnak, ezt szeretnénk kihozni belőle még erőteljesebben, de talán még nem elég popos.

Mikor először megnéztem az új klipeteket, nekem azonnal feltűnt a régi számokhoz képest, hogy populárisabb irányba mozdultatok.

Á: Ez is volt a cél.

Lehet, hogy a Garázs Pop, mint műfaj nem egészen egyértelmű az emberek számára.

Á: 

Már gondolkoztam rajta, hogy csak annyit kéne kiírni, hogy pop pop pop és betaggelni a Wellhellot, meg Madonnát.

K: Azon agyaltam mostanában, hogy sok zene amiben hangszer van, már nem sorolható ebbe a műfajba, a rádióban a legtöbb közkedvelt dalban nincs egy gitár vagy dob, csak elektronikus effektek, lehet, hogy itt van a kiskutya elásva, de mi olyat nem csinálunk.

Én azért örülök neki, hogy megmaradtok a hangszeres vonalon és nincs benne semmi mű. 

K: Igen, igen, mű az nincs benne.

Á: Egy kis mű azért lehetne.

K: Persze Robinak két új melle, vagy nem tudom.

Miért pont Így Telnek Napjaink a zenekar neve?

Ákos körbemutatott az asztalon, remélem nem az italfogyasztásra, hanem a jó kedvre utalva és annyit mondott, hogy így telnek napjaink. 

Á: Egy ismerős kaposvári bandától kaptunk egy listát, amin rengeteg lehetséges zenekarnév volt felsorolva, amiket Ők írtak össze és a sajátjukat is abból választották.

K: Én akkoriban előrukkoltam két névvel is, ami jobb mint a mostani, egyszavas és gyönyörű, másrészt én találtam ki. Azóta is ezzel példálózok, mert sokszor megkapom, hogy jobb lett volna, mint a mostani, de a többieknek nem tetszett, le lettem szavazva. Megkaptuk a papírt és jött a válogatás, pipa, kereszt, pipa, kereszt.

Á: Sok gázos név után elértünk az Így Telnek Napjainkhoz, és megtetszett.

Hogy került Szőke András, A Legjobb c. Számotok főszerepébe? Felhívtátok, e-maileztetek vagy küldtetek egy galambot?

Á: Aikor kitaláltuk, hogy ő lenne az ideális szereplő a kitalált karakter megformálására, megkerestem a közösségi oldalán és egyszerűen megírtam neki mit szeretnénk. Válaszként csak egy telefonszámot kaptunk, semmi oké, vagy heló csak egy telefonszám.

K: Meg egy bankszámlaszám.. (persze ez nem komoly.)

Á: Felhívtam és meglepő módon ennyit mondott: " Szőke András vagyok. Jó napot kívánok!"

Semmi menedzser?

Á: Ő saját maga vezeti az oldalát, Taliándörögdön él és próbál a háttérben megbújni.

K: Gyógynövényes szappanokat csinál, halál komoly! Szőke Szappan a neve, keress rá, hozott is nekünk ajándékba, mikor a klipet forgattuk. Mellette a Tilos Rádióban vezet műsort minden héten, de azt is otthonról, mert nem szeret felmenni Pestre. Látszott rajta, hogy szívesen áll az ilyen dolgok mögé, amiket mi is csinálunk. Nyilván beszéltünk pénzről is, de nagyon baráti összegért jött el, hogy szerepeljen a klipünkben.

Jól tudom, hogy egynapos volt a forgatás?

Á: Igen, egy napra ért rá.

K: Pontosan megterveztük, rengeteg volt az előzmény, bejártuk a terepet, percre pontosan elterveztünk mindent. Persze minimális csúszás így is volt, egy-két jelenetet többször is felvettünk, és végül csak egyet hagytunk ki a klipből. Hihetetlen sok ötlete volt az Andrásnak is ott helyben, igazi profi az az ember.

Amikor ötödször esett el este hatkor a biciklivel a porba, mi csak nevetni tudtunk, mert végig minket osztott, hogy " A hülye zenekar miatt megint hatszor fel kell venni".

Á: " Itt fetrengek a porba, aztán még vezethetek haza.."

Á: Én kicsit tartottam tőle, hogy lesznek azért problémák, hiszen a magyar ember szeret keresztbe tenni a másiknak, de szerencsére bárhol forgattunk mindenhol nagyon jó fejek voltak velünk. Viszont sikerült kifognunk két biztonsági őrt akik nem örültek és be is szóltak.

K: Vicces volt, a Szőke sokadszorra esett el a biciklivel és a pasi beszólt, hogy halkabban. Odasétált hozzá és ezt mondta Neki:

-De én ismerem Magát!

  András kezet nyújtott Neki és bemutatkozott.

- Én azt hittem, hogy maga kulturáltabb.

- Miért mi a baja? Idejövök Taliándörögdről, azt nem eshetek el a biciklivel?

Elérhető valahol a dal? Kislemez?

Á: Év elején felvettünk pár számot és A Legjobb-al szerettünk volna elindulni. Egyesével jelentetjük meg őket, minden dalhoz szeretnénk kiadni egy klipet is és a végén összeállna belőlük egy kis lemez, de ez még tervezés alatt áll. A következő számunkban egy nálunk ismertebb zenekar tagja fog közreműködni, a srác velem együtt énekel majd.

K: Szeretnénk elérhetővé tenni, csak várunk kell, hogy elkészüljön a borító hozzá, aztán ha kész, felrakjuk a népszerűbb oldalakra, mint a Deezer, Spotify, stb. A régi két dalos bemutatkozó Ep fent van és elérhető bárki számára ezeken az oldalakon.

Merre jártatok már koncertezni az Így Telnek Napjainkkal?

K: A hangárban volt a bemutatkozó bulink. Meglepően jó este volt, egész sokan eljöttek. Végülis az első koncertünk nagyon jól sikerült. Másodszor Pécsett játszottunk, két francia banda mellé mentünk előzenekarnak.

Á: A pasi aki megkeresett, a Vészkijárat miatt ismert minket, mert anno rendezett nekünk bulikat és ránk szólt, hogy francia pop-punk zenekarokat hívott és beférnénk eléjük játszani. Nagyon jó tapasztalat volt külföldiekkel zenélni.

K: A közeljövőben a Boglári Bornapokon fogunk játszani, pontosabban Augusztus 22-én. Szeretettel várunk rá mindenkit!

Mennyire nehezíti meg a helyzetet az új stílus, és hogy még csak pár számotok jött ki?

Á: Ismerünk nagyon sok embert a régi vonalon, sok zenekart és sok helyet, végülis bejártuk az országot. Nagyon sok bulit csináltunk.

K: 350 koncertet minimum.

Á: Ezek a helyek nem olyan zenékre vannak berendezkedve, mint amiket most játszunk. A régi kapcsolatainkat nehéz ezzel a populárisabb iránnyal felhasználni, mert más zenére számítanak tőlünk. Valamelyik nap kitettem egy régi Vészkijárat számot, mert feldolgozzuk és Bogláron is fogjuk majd játszani lightosabb verzióban. A reakciók óriásiak voltak, ahhoz képest, hogy két éve megszűnt a banda, például kaptunk olyan kommenteket, hogy ez volt a kedvenc számom. 

A srácoknak komoly kapcsolata van, úgyhogy el a kezekkel lányok! De azért rá kellett kérdeznem, hogy  fiú zenekarként milyen a kapcsolatuk a lány rajongókkal.

Á: Számítunk rájuk bár már kicsit öregek vagyunk.. és a papájukra is, aki kifizeti a CD-t és a jegy árát a koncertekre!

K: Vagy az anyukájukra.

Á: Amelyik jobban elengedi a bulijainkra.

Végszónak annyit, hogy Krisztiánnak augusztus elején van az esküvője, így innen is szeretnék nagyon sok boldogságot kívánni az ifjú párnak! És persze hallgassátok meg A Legjobb című Számot!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: