Cápák is lesznek az új pécsi állatkertben

2015. 08. 01., Szombat, 05:01

Cápák is lesznek az új pécsi állatkertben

Előreláthatólag októberben nyit az új pécsi állatkert.

Cápákat is láthat majd a közönség a pécsi állatkertben, amely jelenleg felújítás és bővítés miatt nem látogatható. Pontosabban a Mecseken nem látogatható, a belvárosban, az eredeti helyszínen továbbra is üzemelő akvárium-terrárium szinte az új pécsi zoo megnyitásáig várja a látogatókat, mielőtt a hüllőket felköltöztetnék a hegyre. A kígyók, krokodilok, alligátorok is a Mecsekre költöznek ősszel, az ökoturisztikai látogatóközpontba, amint arról írtunk korábban.

Merza Péter, az állatkert felújítását irányító Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója lapunk érdeklődésére azt mondta, hogy a kormánynak köszönhetően kiegészítő forráshoz jutott a pécsi állatkert-felújítási program, így – bár későbbre tervezték – előbbre hozták a szintén a főépületben helyet kapó, cápákat bemutató száz köbméteres pécsi akvárium építését. A hatalmas cápás akvárium lehet az új pécsi állatkert egyik legnagyobb vonzerejét jelentő látványossága, hiszen e téren az országban csak a budapesti Tropicarium és a nyíregyházi Ocenárium fog több élőlényt bemutatni.

Szatyor Miklóstól, a zoo igazgatójától megtudtuk, hogy még nincs végső lista arról, hogy milyen cápák érkeznek Pécsre, de szirti és zebracápa biztosan látható lesz, előbbi a nagy fehér cápa után az egyik legveszélyesebbnek tartott, legagresszívabb cápafaj.

Medve, fóka, puma, leopárd

Október végén nyithat a pécsi zoo, ahol egyebek mellett barnamedve, leopárd, puma, tigris, fóka is lesz. Ahogyan a cápamedence kialakítását célzó, meghívás nélküli beszerzési eljárásról, úgy a barnamedve kifutójának bővítéséről, meghosszabbításáról is tegnap, rendkívüli gazdasági bizottsági ülésen döntöttek. Az eredetileg beszerezni kívánt medvefajta elhelyezése ugyanis meghiúsult, a tervezettnél nagyobb élőhelyet igénylő medvefajt hoznak Pécsre, de a változtatást egy várható jogszabályi változás is indokolja.

A vízbázis is biztonságban lesz

Az állatkert felújítására 100 százalékos uniós pályázati forrást nyert el a pécsi önkormányzat. Az időközben megrendelt pótmunkákat is számolva, immár több mint 1,8 milliárd forintos fejlesztéssel a Mecseken egy ökoturisztikai élményparkot alakítanak ki, egy nagy parkolót és egy erdei kerékpárutat is építenek.

Ami azonban az egyik legfontosabb „mellékkörülmény”: megoldják azt a több évtizedes problémát, amelyet kiküszöbölve a jövőben már nem veszélyezteti az állatkert működése a mecseki vízbázist.

Tengeri élővilág

Hogy miért éppen 100 köbméteres (100 ezer literes) lesz a pécsi cápaakvárium? Esetleg miért nem nagyobb? Nem kicsi a medence – az otthoni akváriumok ezerszerese –, de mégiscsak cápákat mutatnak be, ezért kérdeztünk rá erre. Merza Péter azt mondta, a medence mérete jelentős, nagyságát a főépület statikai teherbírása, s a rendelkezésre álló terület határozta meg. Műsziklákkal, műkorallokkal dekorálják, igazi tengeri élővilágot bemutató látványosság lesz, többek között a zebra- és szirti cápa mellett rájákkal, császár- és napóleonhallal, s az anyagi lehetőségek függvényében leopárdcápával. Kizárólag tenyésztett, teljesen legális forrásból vásárolható halakkal számolnak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: