21 ember életét mentették meg a vízirendőrök a Balatonon

2015. 07. 26., Vasárnap, 06:43

21 ember életét mentették meg a vízirendőrök a Balatonon

Az előrejelzés ellenére sokan hősködtek most is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2015. július 25-én a délutáni órákban rendelte el a legmagasabb, II. fokú viharjelzést a Balatonon, amelynek idején a tó közepén 110,8 km/h sebességű szelet mértek.

A viharjelzés idején a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összes hajóegysége elkezdte értesíteni a nyílt vízterületen tartózkodó fürdőzőket, víziközlekedőket a várható viharról. A felkészülés ellenére a tó teljes területéről több mint ötven segélykérés érkezett a rendőrökhöz. A vízirendőrök 21 fő életét mentették meg, akik szinte kizárólag vitorlás kishajókon kerültek bajba.

Az előrejelzések alapján a vihar várható volt, ennek ellenére előfordult, hogy felelőtlen hajósok a tudásukat, és a hajók képességeit túlértékelve járművükkel felborultak, elsüllyedtek, vagy egyszerűen a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal együtt lesodorta a fedélzetről az utasokat. A Siófok előtti vízterületen egy vitorlásról csúszott be két nő a vízbe, akik az életüket főként az őket észlelőknek köszönhetik, akik mentőövet dobtak részükre, és folyamatosan figyelemmel kísérték a hölgyeket, míg a vízirendészeti mentőhajó meg nem érkezett.

A mai vihar idején a vízirendőrök, a vízimentők és önzetlen hajósok sok bajbajutottat megmentettek a Balatonon. A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a hasonló veszélyhelyzetek. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: