A nagy kaposvári pizzateszt

2015. 07. 21., Kedd, 13:25

A nagy kaposvári pizzateszt

Tesztelős cikkünkben az örök kérdésre keressük a választ: Melyik Kaposvár legjobb pizzériája?

Na akkor honnét rendeljünk? Hányszor mentek erről a szájtépések fél 10-kor, a negyedik sör után.. Persze mindenkinek megvan a maga kedvenc pizzériája, és senki sem szereti, ha megkérdőjelezik a szerelmét. A pizza kényes dolog. Van, aki a cipőtalp-vastag tésztát szereti kilónyi feltéttel, szalonnával és tojással, van, aki az olaszos vékonyságúra esküszik paradicsomszósszal és egy kis mozarellával. Mi mégis elhatároztuk, hogy pontot teszünk a vita végére, és össz-szerkesztőségileg végigkóstoljuk a kaposvári palettát.

Összesen 14 pizzériát számoltunk össze, akik ki is szállítanak, de ha ismertek egyéb pizzériákat, kérjük írjátok meg nekünk. Mivel kapacitásunk véges, így két részben végeztük el a tesztet, 7-7 pizzériával. Különböző szempontok szerint pontoztunk 1-10-ig, illetve 1-5-ig, úgy mint tészta, feltét, szósz, kinézet, gyorsaság, összesen tehát 40 pontot érhetett el egy-egy pizzéria. A cikk végén szavazhattok, hogy szerintetek melyik a legjobb, így az újabb pontok alapján még változhat a rangsor. Próbáltunk kevésbé forgalmas időpontban rendelni, ezért 3-4 óra magasságában tárcsáztunk.  Annak érdekében, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon, ugyanazokkal  a feltétekkel kértük a pizzákat, ami paradicsomos alap, sonka, kukorica és sajt volt (az első körben plusz pepperonival kiegészítve). Na meg mindegyikhez kértünk külön pizzaszószt is, hiszen az sem egy utolsó szempont. Hogy senki ne vádolhasson bennünket elfogultsággal, egy ember vette át a pizzákat, és a doboztetőket lefelé fordítva adta tovább a tesztelőknek.

Íme, az első kör eredménye:

PIZZA 67

Szállítási idő tekintetében a Pizza 67 egyértelműen tesztalanyaink Usain Boltja, a Bambini névre keresztelt pizza 22 perc alatt jutott el hozzánk. Sajnos egyéb szempontok tekintetében már nem sikerült ilyen jól szerepelnie, a teszt végén többünk meglepődött, hogy ez a 67-es pizzája volt, mivel gyakran rendeltünk tőlük az utóbbi időben, és nem véletlenül.. Ugyan mindenki említést tett arról, hogy a pizza szélélről sem spórolták le a feltétet, de az összkép mégsem volt a legmeggyőzőbb. Ahogy a képen is látszik, inkább volt ellipszis, mint kerek formája, ami az ízen nyilván nem változtat, a feltéttel együtt mégsem volt túl bizalomgerjesztő. A tésztája nem lógott ki különösebben a sorból, bár ketten megjegyezték, hogy ők bizony kicsit nyersnek találják. A szószuk viszont 4 pontot kapott az elérhető 5-ből, amit a többi szósz ismeretében sem rontott le senki a végén. Összességében sajnos csalódás volt ez a pizza, de megjegyeznénk, hogy ez volt az első ilyen alkalom.

Összpontszám: 21

BIANCO NANO

Ha a 67-es futára Usain Bolt, akkor a Bianco-é Carl Lewis,

hiszen 1 perccel lemaradva 23 perc alatt érkezett meg. Itt viszont nem sok panasz lehetett a továbbiakban sem.. Kellemes meglepetés volt, hogy a pizza mellé egy jéghideg Pepsit is kaptunk, amire rögtön le is csaptak a szomjas kollégák. Szabályos kör alakú tészta, ízlésesen tálalva. A feltét gazdag volt, és sok másikkal ellentétben nem folyt le a tésztáról, szépen összesült vele. A tésztára sem volt panasz, egyöntetűen 8-as, 9-es osztályzatokat kapott. A szószt 4-esre értékeltük, de kicsit mintha híg lett volna. A 28 centisként érkező pizza a méréskor 27 centisnek bizonyult, ami elnézhető eltérés. A nagy klasszikus hozta a tőle elvárt minőséget.

Összpontszám: 32+2 (+Pepsi)

TOMMASO

Harmadikként szintén egy régi versenyző, a Tommaso köszönt be 37 perces idővel. Karakteres tésztája a csinos kis szélével  rögtön felfedte a pizza kilétét, többen mosolyogva fogadták a régi ismerőst. Valamilyen okból kifolyólag úgy gondolták örülni fogunk, ha nem nekünk kell ráönteni a szószt, hát tévedtek. És ez nem használt a kinézetének sem, ami a képen és a pontozáson is látszik. A  tésztájáról megoszlottak a vélemények -  hárman is megjegyezték, hogy nagyon lisztes, én viszont azt mondom, hogy még mindig az egyik legjobb a városban, köszönhetően annak, hogy kövön sült. A feltét mennyisége teljesen rendben volt, többen használták rá a gazdag jelzőt. Ami viszont a legtöbbünknek nem tetszett, hogy nem sült egybe a tésztával, szinte lefolyt róla. A 32 centisnek mondott pizza a valóságban csak 30-as volt, ami egy kolléga szerint a sütési eljárásnak köszönhető, bár így felmerül a kérdés, hogy miért 32-es méretűként van feltüntetve..Az összpontszámok a két véglet között mozogtak aszerint, hogy ki hogyan értékelte a tésztát és a feltét állagát, mennyiségét, így ez egy megosztó pizzának bizonyult. 

Összpontszám: 24

AYRAN 

Az első teszt nagy meglepetése, vagy kakukktojása minden bizonnyal az Ayran török pizzéria volt, a 7 teszterből csak 1 volt, aki ismerte őket. A kakukttojás azért ők voltak, mert nemhogy klasszikus ízvilágú pizzát nem tudtunk rendelni tőlük, de még sonka sem akadt náluk. 24 perces idejükkel nekik sem kellett sokat szégyenkezniük, meg is kapták rá kezdésnek a maximális 5 pontot. A kinézetére az első meglepetés után a szabályos, ízléses, guszta jelzők érkeztek 8-as és 9-es pontok kíséretében. A legnagyobb meglepetést azonban a szokásostól teljesen eltérő ízvilágú feltét okozta, többen rögtön tudni akarták honnét származik a pizza. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a sonka helyett  fűszeres csirkefasírtot ajánlottak a rendelésnél, ami eltér a többiektől rendelttől, de ez lehetett volna a hátránya is. Itt azonban nem ez történt,

mindenki teli szájjal próbálta meghatározni a jellegét, ami valahol a gyrosos ízvilág mezsgyéjén találkozik a pizzával.

A tésztáját is sikerült eltalálniuk, és megvolt az a minőségi pizzákra jellemző tulajdonsága is, hogy egybesült a feltéttel. Egyedül a szósz kapott negatív véleményeket, rögtön megcsapta az orrunkat az erőspistával kevert ketchup illata, ezen bizony még dolgozni kell. Azonban az összpontszámot ez a kis nüansz sem tudta lerontani, az egyik legmagasabb pontszámot érte el a törökös pizza, és sokat elmond róla, hogy ez volt az egyetlen, amiből a teszt után is fogyasztottak még.

Összpontszám: 33

CITY 

A városi pizzát 32 perc alatt sikerült kiszállítani a tetthelyre, aztán ezzel zárom is a pozitívumok sorát. Emlékszem még azokra az időkre, amikor 14 évesen magamra hagytak otthon a szülök egy instant pizzalappal meg 20 deka parizerrel, "a többit majd megtalálod a hűtőben!" szöveggel. Na pont ilyen pizzákat sikerült összehoznom akkoriban. Úgy gondoljuk, hogy egy pizzériától lehet jogos elvárás, hogy a tészta legalább kicsit hasonlítson a klasszikus pizzatésztára, és hogy ne a legócskább kópos felvágottal dolgozzanak. Biztos nagyon siettek, mert a tésztát egyedül nekik nem sikerült felvágniuk, bár a mi késünk sem sokat csorbult a folyamat alatt.

A kinézetre vonatkozó jelzők közül az "Atya Úr Isten" és a "Ha nem ettél két hete.." a kedvenceim, a tésztája a puffasztott és az ízetlen jelzőket kapta.

Az összképet sajnos az ajándék narancslé és a viszonylag nagy adag, de ízetlen szósz sem tudta árnyalni.

Összpontszám: 13

MOBIL 

Összpontszám: 13

KÉT TESTVÉR

Utolsónak a Két Testvér pizzája érkezett 49 perc elteltével. Külsőre teljesen korrekt, kerek tészta, a Tommaso-hoz hasonló formás széllel. Érdekes, hogy volt, aki ízetlennek, sótlannak, vagy száraznak találta a tésztát, míg mások külön kiemelték az ízességét, ropogósságát. A feltét viszonylag jó alapanyagokból készült, sok kukoricával, ami szintén élénk vitát váltott ki, volt aki örült neki, volt aki szerint elnyomta a többi ízt. A sajtot hiányolták róla páran, de az összkép jó volt, mivel itt is rendben volt a tészta és a feltét közti összhang. Ami kellemes meglepetés volt, az a szósz, az első volt a sorban, ami külön figyelmet kapott a kellő sűrűsége és fűszeressége miatt. A 30 centisnek feltűntetett pizza 29-es volt, de ezt a többi méret fényében nem értékeltük negatívumként.

Összpontszám: 29

Az első 7 tesztelt pizzéria közül a pontszámok alapján tehát a Bianco nyert. Ha hajszálnyival is, de jobbról előzte ajándék kólájával a teszt nagy meglepetését, az Ayran pizzériát, akik így a második helyre szorultak, harmadik helyen pedig a Két Testvér végzett. A következő részben újabb 7 pizzériát tesztelünk, és kiderül, hogy szerintünk melyik Kaposvár legjobb pizzériája. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: