Magyaroké a legjobb chiliszósz a világon

2015. 07. 21., kedd, 20:59

Magyaroké a legjobb chiliszósz a világon

A Spirit of Attila nevű magyar chiliszósz lett a világ legjobbja az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett The World Hot Sauce Awards világversenyen a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában.

A világ legerősebb chiliönteteit versenyeztető rendezvényen a Hot sauce/Hot kategóriában lettünk nyertesek, így legyőzve 14 ország többszáz indulóját, ráadásul úgy, hogy a legjobb helyezéseket jellemzően az amerikaiak vitték el az utóbbi években. A Spirit of Attila nevű chilit a Chili Hungaria Manufaktúra készítette kétféle paprika, a szellem chili és a dorest naga nevű paprika felhasználásával. A győzelemnek köszönhetően a manufaktúra részt vehet a 2016-os louisianai csípős szószok kiállításán, a Hot Sauce Expo-n is.

A legerősebb chili, azaz az Ultra Hot kategóriában nem indult egyetlen Európai Unióhoz tartozó ország, így a magyarok sem, ide ugyanis csak olyan erős chilivel lehet benevezni, amihez utólag kapszaicin nevű adalékanyagot adnak, ezt pedig az unió területén törvény tiltja. A kapszaicin az az alkaloid, amitől csípősnek érezzük a paprikát, ez ingerli a szájban található fájdalom – és hőérzékelő idegvégződéseket, de emellett fájdalomcsillapító hatásáról is ismert, színtelen, szagtalan anyag. Vízben egyáltalán nem oldódik, ezért nem enyhíti a csípős chili utáni égető érzést a nagy pohár hideg víz. Az idegvégződésekre hatva tartósan érzéketlenné teheti azokat, ezért a rendszeres chilifogyasztók kevésbé érzik csípősnek az adott szószt, mint az átlagember.

Diczkó László egy adag saját termesztésű chilipaprikávalA chili ízesítése mellett a kapszaicint patikában is meg lehet kapni, fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt orrspraykben, kenőcsökben, tapaszokban használják ízületi fájdalmak, illetve fejfájás enyhítésére. Ha ez még nem lenne elég, a kapszaicin nyugtató hatású neuropeptidek termelésére ösztönzi az agyat, védi a DNS-t a rákkeltő anyagoktól, serkenti a keringést, az emésztést és még a lázat is csillapíthatja, túladagolása viszont hamar gyulladáshoz vezethet.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: