2022. 07. 18., Hétfő, 09:52

Veszprémi siker – Egy kézzel és 6,99 másodperccel Rubik-kocka Európa-bajnok lett Galler Ábris - VIDEÓ

Nem is látod mit csinál, és hopp kirakta! De nem is akárhogy: rekordot állított a Lovassyban idén végezett, 19 éves Galler Ábris. Ezzel pedig ő lett az egész kontinens leggyorsabb egykezes Rubik-kockása.

A Koppenhágában csütörtöktől vasárnapig tartó Európa-bajnokság óriási sikerrel zárult, hiszen magyar rekord született, egyenesen Veszprém megyéből. Összesen 17 versenyszám létezik, ezek a Rubik kockához hasonló logikai játékok, vagy a hagyományos kockának nehezített változatai, mint például bekötött szemmel, vagy az egy kezes, amiben most Ábris állított rekordot. A versenyek több fordulóból állnak, a versenyző eredményét pedig úgy határozzák meg, hogy az adott fordulóban elért 5 eredmény közül a leggyorsabbat és a leglassabbat kiveszik, és a másik három eredményt átlagolják. Minden versenyző ugyanazt az 5 keverést kapja az adott fordulóban, hiszen csak így lehet elkerülni, hogy a szerencse túl nagy szerepet játsszon.

Idén eddig 4 versenyen voltam, Horvátországban, Németországban, Lengyelországban és most Koppenhágában, és mindegyiken jó eredményeket értem el, sokszor magamat is meglepve. Horvátországban, Eszéken megdöntöttem a magyar rekord egy kezes átlagot 11.53 másodperccel, ami életem első magyar csúcsa volt, tehát itt óriási kő esett le a szívemről. Előtte már rengeteg versenyen próbáltam megdönteni az előzőt és tudtam, hogy könnyen képes vagyok rá, viszont az izgulást nagyon nehéz volt leküzdenem, és itt az nagyon komoly befolyásoló tényező.

Ezután júniusban versenyeztem Nürnbergben, ahol szintén megnyertem az egy kezes kirakást, és nagy meglepetésre, életemben először megnyertem a kétkezes rubik kocka kirakást is, egy 7.91 másodperces magyar országos rekord átlaggal. Ezután, az Európa bajnokság előtt 2 héttel, július elején versenyeztem dél Lengyelországban. Az egy kezes kirakás első fordulójában megdöntöttem az egy kezes Európa rekord egyszeri kirakást, 6.99 másodperccel. (Az előző rekord 7.74 volt) Ismét szeretném kiemelni, hogy az egyszeri kirakások nem reprezentatívak abból a szempontból, hogy mennyire is gyors ténylegesen az illető, hiszen szerencse nélkül egy ilyen rekordot manapság már lehetetlen megdönteni – mesélte nekünk Ábris. 

Hatalmas volt a nyomás Ábrison, hiszen az egyszeri rekordja és a hivatalos átlaga arányaiban messze voltak egymástól - nekünk 24 óra sem biztos, hogy elég lenne. Éppen ezért akarta nagyon megmutatni, hogy azért nem csak egy egyszeri szerencsés eset. Spoiler: meg is tette.

A rekordöntés előtt a kockás társadalom nem nagyon tudta ki vagyok, de ezután szinte mindenki megismerte a nevem, ami nagy nyomást helyezett rám. Annyira, hogy Lengyelországban az egy kezes kirakást nem is tudtam megnyerni. Itt egy másik magyar srác, az előző magyar rekorder és magyar bajnok, Veres Kristóf nyert. A verseny után, az EB előtt néhány emberen kívül senki nem sorolt az esélyesek közé, hiszen a hivatalos átlagom csupán 17. volt az európai ranglistán, amely minden idők összes eredményét tartja számon - ez egyébként ITT érhető el.

Az első fordulóban elképesztően izgultam, ha jól rémlik 32. helyen jutottam tovább az elődöntőbe, ahonnan 20 ember jutott döntőbe. Ott is eléggé gyengén szerepeltem magamhoz képest, egy 13.17-es átlaggal épphogy, 20. helyen jutottam döntőbe, tehát utolsóként, és szinte biztos vagyok benne, ha Kristóf ott lett volna, akkor be sem jutok. A döntőben viszont végre összekaptam magam, és az Európa rekord után először rendesen tudtam koncentrálni, és egy 10.61-es átlaggal tudtam nyerni.

Szumma-szummárum: magyar rekord, így pedig Ábris Európában 3., a világon pedig 22. az örök ranglistán. Mutatjuk a videót, nagyon figyeljetek, rövid a videó, észre sem veszed, de már kirakta és már vége. 

Ábris először 2016-ban rakta ki a Rubik-kockát, gyors kockázni pedig 2017-ben kezdett el. Ezt nagyjából 3000 óra gyakorlás követte, ami persze meg is hozta a gyümölcsét. Fun fact, a srác jobb kezes, de bal kézzel forgat. Egyébként a legtöbb top egykezes kockásról elmondható, hogy a nem domináns kezét használja – durva. Laikusként ettől még nehezebbnek tűnik, de ha jobb kézzel fogná, akkor a jobb oldalt letakarná, így vagy az van, hogy agyban letükrözi a megoldást vagy kezet vált - Biztos ezért nem megy nekünk.

EB címet nagyon nehéz felülmúlnom, pláne, hogy underdog voltam. Hogy őszinte legyek jó lenne több versenyszámból is először magyar csúcsot dönteni, majd pedig a világelitbe jutni, de emellett nem szeretném az egy kezest sem elhanyagolni, mert egyértelműen ebben van a legnagyobb tehetségem az összes szám közül.Sokat álmodoztam erről, hittem benne, tudtam, hogy lehetséges, de tisztában voltam az oddsokkal, amik nem nekem kedveztek, egy szóval csak simán rohadt jó érzés. Örülök, hogy többezer óra gyakorlásnak megjött az eredménye, és persze elég menő, hogy elmondhatom magamról, hogy az egész kontinensen én vagyok a leggyorsabb egy kezes rubik kockás.

Minden elismerésünk, akkor jöhet a világrekord! 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: