2022. 05. 26., Csütörtök, 10:39

Rejtélyes és ritka jelenséget videóztak le Kaposváron a jégeső során

Ritkán tapasztalható erővel csapott le Somogy megyére a jégeső, az eseményt több ezren videózták, fotózták egyidejűleg. Egy olvasónk is ugyanígy tett, a jégesőnél alighanem egy sokkal ritkább természeti jelenséget sikerült megörökítenie.

A videó legelején, a szemközti ház jobb oldalánál látható villanás első látásra valamilyen villamossági szerkezet kisülésének tűnik, ha viszont jobban megnézitek, a falfelület azon részén semmi nem található, ezt olvasónk is alátámasztotta. Így felmerül a kérdés, hogy mi okozta a fényjelenséget, szikrázást, mely után sötétségbe borult a ház. Olvasónk szerint egy gömbvillámot sikerült lencsevégre kapnia.

De mi az a gömbvillám?

A gömbvillám avagy régies nevén matató ménkű egy kifejezetten ritka, vélhetően elektromos jelenség; a troposzférában előforduló elektromos kisülések legritkábban megfigyelt fajtája. Alapvetően fénylő, változatos alakú, de általában gömbszerű, a többi villámhoz képest lassú mozgású és hosszabb életű, rendszerint földközeli objektum. Létezése önmaga is hosszú ideig vita tárgyát képezte, mibenlétének és keletkezésének körülményei egyelőre nem tisztázottak. 

Somogy és Kaposvár elesett - Rendesen elkapta a vihar a környéket - KÉPEK, VIDEÓK

Somogy és Kaposvár elesett - Rendesen elkapta a vihar a környéket - KÉPEK, VIDEÓK

18:30 körül több somogyi településre megérkezett az előre jelzett zápor-zivatar, sok helyen sajnos  jéggel együtt. Nagyobb károkról is érkeztek olvasói levelek, képek, videók, beszakadt tetők, redőnyök, leszakadt ágak, szétvert gyümölcsösök, a víz által járhatatlanná vált utak. Rég végzett

A legtöbbször vihar közben vagy közvetlenül azt követően jön létre, az esetek többségében villámbecsapódás után. Az esetek többségében nyílt területen fordul elő, de zárt térben való keletkezése is dokumentálva van.  Mérete a néhány centimétertől a néhány méterig terjedhet, de általában narancs vagy labda méretű, viszonylag gyakran vet szikrákat.

Felrobbanással vagy elhalványulással szűnik meg, a beszámolókban említett környezetmódosító hatásai alapján energiatartalma 1000 joule és 10 MJ közé becsülik. Az élőlényekre a kisebb energiájú gömbvillám is életveszélyes, de az még alapvetően nem rombol; a nagyobb energiájú akár tüzet is gyújthat, illetve szilárd testeket égethet át.


Mit gondoltok, valóban gömbvillám látható a felvételen?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: