2024. 01. 03., Szerda, 15:14

Akár 10–20 százalékkal is drágulhatnak idén az ingatlanok vidéken, de nem a nagyvárosokban

Az ingatlan.com vezető elemzője szerint tavaly kilencéves mélypontra esett az ingatlanpiac.

A vidéket célzó új, családos lakástámogatási programok hatására akár 10–20 százalékkal is emelkedhetnek az idén a kisebb településeken, falvakban megvételre kínált ingatlanok árai – mondja a Dellában az ingatlan.com vezető elemzője, Balogh László

Az előző évi árakból kiindulva ez 380–400 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelenthet ebben a szegmensben.

Kaposváron, A Duna House MTI-nek eljuttatott elemzése szerint 2023-ban 271 és 330 ezer forint közötti átlagos négyzetméteráron keltek az ingatlanok.

Kaposvár még mindig az egyik legolcsóbb az ingatlanpiacon a megyeszékhelyek rangsorában

Kaposvár még mindig az egyik legolcsóbb az ingatlanpiacon a megyeszékhelyek rangsorában

A Duna House MTI-nek eljuttatott elemzése szerint a vármegyeszékhelyek között Békéscsaba, Kaposvár és Miskolc volt a legolcsóbb 271-330 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárral 2023-ban.


Tavaly a háborús infláció, és a gazdasági nehézségek miatt kilencéves mélypontra esett a piac, a tranzakciók száma 100–110 ezer körül alakult. Aki lakást akar venni még mindig kivár, az ingatlanok árai viszont nem csökkenek drasztikusan, a befektetők pedig eltűntek a piacról.

Az idén talán van rá esély, hogy ismét 130–135 ezer adásvételre kerüljön sor. Ám sajnos még ez is odébb van az egészségesnek tartott évi 150–160 ezer tranzakciótól - mondja az ingatlanpiaci szakértő.

Sok múlik azon, hogyan alakulnak a piaci hitelkamatok, a lélektani határ 5–6 százalék, ennél most még a kormányzati beavatkozással együtt is magasabbak a kamatok. 

A bankok mozgásterét pedig szűkíti az egész évre várt 5–6 százalékos infláció.

A lakosság óvatossági szintje is fontos hatással lesz: a kockázat, mint tényező, ugyanis részévé vált az ingatlanpiacnak.

Balogh László szerint az új csok-osok miatt az év első negyedében valamennyire meglódulhat az ingatlanpiac. 
 

A piaci alapú hitel finanszírozásoknál – amelyekkel viszont a nagyvárosiak, így a Kaposváriak is tudnak majd élni – az év második felében lehet némi javulásra számítani.
 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: