2023. 12. 11., Hétfő, 09:00

Megdöbbentő adat: A 15 éves magyar diákok közel 10 százaléka nem érzi magát biztonságban az iskolában

Mindez a frissen megjelent PISA-felmérésből derül ki.

Nemrég megjelentek a legújabb PISA-felmérés eredményei, amelyben megdöbbentő adatok is nyilvánosságot láttak azon túl, hogy minden eddiginél gyengébben teljesítettek a magyar diákok. A héten kiadott részletes jelentésben amellett, hogy felmérték az OECD-országokban élő 15 éves diákok matematikai, szövegértési és természettudományos kompetenciáit az is kiderült, hogy mennyire érzik magukat biztonságban az iskolában és annak környékén.

Az oktatással foglalkozó szakportál, az Eduline számolt be az eredményekről, miszerint a15 éves magyar diákok 8 százaléka nem érzi magát biztonságban az iskolában, 5 százalék pedig a saját osztálytermében sem. Továbbá az is kiderült, hogy A 15 éves lányok 21, a fiúk 16 százaléka számolt be arról, hogy havonta legalább néhány alkalommal érte már zaklatás az iskolában.

Az Eduline kiemelte, hogy a legutóbbi, 2018-as felméréshez képest csökkenő tendenciát mutat az iskolai bántalmazás, és hogy az iskolai és tantermi zaklatás aránya nem éri el az OECD-átlagot. Azonban a felmérés készítői ugyanakkor azt hozzáteszik, hogy azokban az oktatási rendszerekben, ahol a diákok teljesítménye magas, az iskolai zaklatás is kevésbé fordul elő, mivel a tanulók összetartozás-érzete magasabb és nagyobb biztonságban érzik magukat a társaik között.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: