2023. 11. 14., Kedd, 15:28

Két balatoni séfnő került be a Michelin-kalauzba, az egyikük épp fonyódi

Ma már valamivel több nő dolgozik konyhafőnökként, de ez a szakma még mindig eléggé férfias. A Michlen-Guide egy interjúsorozatot készített a legjobb magyar női séfekkel, közöttük Szikra Gabival, aki a fonyódi A Konyhám Stúdió 365 megalapítója. 

Szikra Gabit és párját, Renczés Gábort A Konyhám fenyvesi strandbüfé tette országos hírűvé, töbször nyerték meg az Év Strandétele versenyt, aztán Gabi főzött a Séfek séfe tévéműsorban, a világhírt pedig a Michelin Guide hozta el a számára, ahova bekerült 2022-ben, és 2023-ban is. Ahogy olvasható a Michelin Guide top magyar női séfekről szóló cikkében, a magyar gasztrukultúra egyre erősebbé válik, az izgalmas újdonságokat kínáló éttermek élén pedig egyre több a női vezető.

A Michlein Guide által készített riportban Gabi elmeséli, hogy 14 éves kora körül jött rá arra, hogy szakács szeretne lenni. Egy emlékezetes étteremlátogatás alkalmával döntötte el, hogy ezt a szakmát választja. Nagyon fiatalon kezdett el a vendéglátásban dolgozni, az iparág majd minden területén kipróbálta magát. Elvégezte a szakácsiskolát, gyakornokoskodott több híres magyar étteremben, főzött spanyol vendéglőben, dolgozott Németországban, egy évet töltött Bécsben egy francia bisztróban. 

Bár egykor mindenkit igyekezett lebeszélni arról, hogy saját helyet nyisson, mondva az ilyesmit tervezőnek: a 10 millió forintból, amit étteremnyitásra költene, inkább adjon egyet neki, és később hálás lesz a tanácsáért, aztán úgy hozta a sors, hogy már ő sem tudott ellenállni a kísértésnek.

Miután hazatért Ausztriából, a párjával megnyitotta saját balatonparti bisztróját balatonfenyvesi strandon. Ezzel a felállással többször is elhozták az Év strandétele fődíjat.

Azóta szinte minden időnket a munkának szenteljük - meséli.

A fogások megalkotásakor az éveszakoknak megfelelő helyi minőségi alapanyagok és a vedégek inspirálják, és szívesen gondolja újra az elfeledett magyar étkeket. Szeretem a kihívásokat, ezért szeretek vegán és vegetáriánus ételeket készíteni. Imádok improvizálni, és nagyon szívesen teljesítek különleges kéréseket is - mondja.

A jövőbeli terveről úgy nyilatkozott, szeretné tovább bővíteni a kulináris ismereteit, tervei között szerepel, hogy ellátogat több külföldi csúcsétterembe is.

Több helyi termelőtől származó alapanyagot szeretne felvenni az étlapra, és szerete javítani a fenntarthatóságon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: