2023. 10. 17., Kedd, 10:31

Új rekord a paprikák világában! Halálos, 2.69 millió SHU-t tud a Pepper X

Az eddigi csúcstartó a Carolina Reaper volt 1,64 millió SHU-val, ezt döntötte meg most 2,69 millió SHU-val a halálos nemesítés.

Ed Currie, a dél-karolinai csípős paprika szakértő, aki keresztezte és termeszteni kezdte a Carolina Reaper nevű, a világ legcsípősebbjének tartott paprikáját, most megdöntötte saját világrekordját egy kétszer csípősebb paprikával.

A Pepper X-et a Guinness Rekordok Könyve október 9-én nyilvánosan a világ legcsípősebb paprikájának nevezte ki, és ezzel Currie évtizedes kutatása révén célhoz ért, és tökéletesítette azt a paprikát, amely szerinte "azonnali, brutális csípősséget" biztosít. Currie elmondta, hogy amikor először próbálta ki a Pepper X-et, az nem csak a szívét melengette meg.

Három és fél órán keresztül éreztem a forróságot. Aztán jöttek a görcsök

- mondta Currie, aki egyike annak az öt embernek, aki eddig egy egész Pepper X-et elfogyasztott.

Ezek a görcsök borzalmasak. Körülbelül egy órán át feküdtem egy márványlapra tapadva az esőben, és nyögtem a fájdalomtól

A paprika csípősségét a Scoville-skálán mérik. A nulla az egyáltalán nem csípős, egy normál jalapeno paprika pedig körülbelül 5000 egységet ér el. A habanero, amely körülbelül 25 évvel ezelőtt tartotta a rekordot, jellemzően 100 000 fölött van.

A GUINNESS REKORDOK KÖNYVE A CAROLINA REAPER-T 1,64 MILLIÓ EGYSÉGGEL TARTJA NYILVÁN, A PEPPER X ÁTLAGOSAN 2,69 MILLIÓ EGYSÉGET ÉRT EL.

Összehasonlításképpen, a rendőrség által általában használt paprikaspray körülbelül 1,6 millió egységet érne el a skálán.

A Pepper X azóta készül, hogy Currie legutóbb 2013-ban felállította a legcsípősebb paprika rekordját a Carolina Reaperrel, egy élénkpiros, göcsörtös külsejű terméssel. A cél az volt, hogy egy rendkívül csípős paprikát kínáljanak édes ízzel keresztezve.

A Pepper X zöldessárga, nem rendelkezik ugyanolyan vonzó tulajdonságokkal, és földes ízt hordoz, miután a csípősségét leadta. Ez egy Carolina Reaper és egy olyan borsfajta keresztezése, amit Currie titokzatosan úgy minősít, hogy "egy barátom küldött nekem Michiganből egy brutálisan csípős borsot"

A paprikában lévő, égető érzést okozó vegyi anyagot kapszaicinnek hívják, és nem veszélyes, hacsak nem fogyasztunk belőle több kilót. Ennek ellenére az emberek és más emlősök elméje a kapszaicint fenyegetésként érzékeli, és erős égető jelzést küld a szervezetnek, ha érintkezünk vele. Mivel a madarak nem reagálnak ugyanígy, képesek a paprika magjait szétszórni, miközben megkímélik a növényt.

Az emberekben serkentett égő érzés endorfint és dopamint is felszabadít a szervezetben. Currie, aki azután kezdett bele a paprikatermesztésbe, hogy leszokott a drog- és alkoholfüggőségről, ezt a rúgást természetes mámornak tartja. Paprikáit megosztja az orvostudományi kutatókkal, remélve, hogy felhasználhatják a betegségek gyógyítására és a krónikus fájdalomtól vagy kellemetlenségektől szenvedő emberek megsegítésére.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: