2023. 07. 31., Hétfő, 09:19

Nemcsak a cégvezető, de a könyvelő ellen is vádat emeltek költségvetési csalás miatt Kaposváron

A cégvezető nővés a cég könyvelője egy sütőipari cég adójával ügyeskedtek.

Az asszony és férje kenyér és pékáru gyártásával, illetve élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást üzemeltetett úgy, hogy a cégvezetéssel kapcsolatos feladatokat ténylegesen a nő látta el. A nő 2018. évben abból a célból, hogy a cég árbevételét az adóhatóság elől eltitkolja két negyedévre nem adta át teljesen a cég bevételeiről szóló számlákat a könyvelőnek, aki emiatt

olyan Áfa bevallásokat nyújtott be a NAV-hoz, melyekben a fizetendő és levonható általános forgalmi adó a cégre nézve a valóságnál kedvezőbben alakult. A cégvezető vádlott ezen magatartásával közel 2 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Az ezt követő időszakban az asszony már rendben átadta a bizonylatokat a könyvelőnek, aki azonban az átvett számlákat könyvelői megbízatását nem teljesítve hiányosan, illetve egyáltalán nem könyvelte le. Ennek következtében a férfi több esetben is „nullás” negyedéves ÁFA bevallást nyújtott be, amivel több mint 9 millió forint adóhiányt okozott. A vádlottaknak ezen kívül számvitel rendje megsértésének bűntette miatt is felelniük kell, mivel volt olyan gazdasági év, ahol a könyvelő nem készítette el a cég könyvelését, míg egy másik évben az éves beszámolót mulasztották el közzé tenni.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben börtönbüntetés, pénzbüntetés és a cégvezetői tevékenységtől, illetőleg a könyvelői foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: