2023. 07. 05., Szerda, 08:58

Az aloe vera is felkerül a rákkeltő anyagok listájára

Mint arról mi is írtunk az aszpartámmal kapcsolatban, néhány nap múlva új anyagok kerülnek fel a rákkeltő anyagok listájára. Több egészségesnek gondolt vagy annak hirdetett anyag is szerepelni fog rajta, mint az aloe vera vagy a ginkgo biloba.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség július 14-én fogja közzétenni a rákkeltő anyagok frissített listáját új, veszélyes elemekkel. A humán- és állatkísérletek tudományos bizonyítékait és a rákkeltő hatás lehetséges mechanizmusait vizsgálva a kutatók négy csoportba sorolják az aggodalomra okot adó elemeket, amik lehetnek élelmiszerek, tevékenységek, bármi. 

Ez a négy kategória a következő: 

  • rákkeltőek (például az alkohol, HPV kórokozói)
  • valószínűleg rákkeltőek (vörös hús, levegőszennyezés),
  • lehetségesen rákkeltőek (fogamzásgátlók, mobiltelefon, és ide kerül hamarosan az aszpartám),
  • bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek (érzéstelenítők, hajfestékek)

A lista most újabb, mondhatni meglepő elemekkel bővül. Az egyik új szereplő a már említett aszpartám, egy másik a ginkgo biloba kivonat, de a csodaszerként ismert aloe vera, a sebgyógyító növény kivonata is rákerül a listára.

Patkányokon végzett vizsgálatokból ugyanis kiderült, az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mert a növény bizonyos vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: