2023. 04. 21., Péntek, 10:48

Kilőtték minden idők legnagyobb rakétáját, pár perc múlva fel is robbant

Hétfőről csütörtökre halasztották a Starship kilövését, amelyet végül közép-európai idő szerint 16 órakor fel is lőttek a texasi Starbase űrközpontból.

A történelem eddigi legnagyobb és legerősebb űrrakétáját sikeresen kilőtte a SpaceX, a 120 méter magas Starship pedig a levegőbe emelkedett. A jövőben a tervek szerint a Holdat és a Marsot is meghódító űrrakéta sikeresen tudott maga mögött nagyjából 30 kilométert függőlegesen, amikor az első fokozatnál le kellett volna válnia a rakétáról.

Ám 3 perc 40 másodperccel a kilövéstől ez nem történt meg, így a Starship pörögni kezdett, majd 20 másodperccel később egy hatalmas lángcsóva kíséretében felrobbant (a videón 1.07.07-től).

Az eredeti tervek szerint a Starship egy órát töltött volna a világűrben a visszatérés előtt ám már a kezdetektől sorra hibák léptek fel, az első fokozat során a 33 db Raptor hajtóműből három nem is indult el, majd a fellövést követő percekben további 3 adta meg magát. Azt nem tudni még, hogy a rakétát a földi irányítás semmisítette-e meg, vagy magától robbant fel, mindenesetre a SpaceX sikeresnek ítélte meg a tesztet.

A következő tesztre néhány hónap múlva kerülhet sor.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: