2023. 02. 28., Kedd, 08:22

A magyar dolgozók több mint fele a felmondását tervezi

A magyar munkavállalók több mint fele fontolgatja, hogy felmond a jelenlegi munkahelyén - ez derült ki a Deloitte tanácsadócég felméréséből. A magyar válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy munkahelyváltáson gondolkodik, közülük minden második válaszadó egy éven belül, minden ötödik pedig már a következő három hónapban otthagyná a mostani állását.

A magyar eredmények beillenek a nemzetközi trendekbe, a cég más országokban készült felmérései is hasonló arányokat mutatnak. A kutatás alapján úgy tűnik, jobban gondolkodnak a munkahelyváltáson azok, akik kevesebb mint 2 éve dolgoznak aktuális munkahelyükön. De a régebb óta ugyanott dolgozók közül is sokan gondolkodnak a váltáson, a távozni vágyók aránya azok között is meghaladja az 50 százalékot, akik már 3-5, vagy akár 5-11 éve állnak egy munkaadóval szerződésben.

Nem csak az infláció és gazdasági nehézségek miatt már alacsonyabbnak számító fizetések miatt váltanának sokan munkahelyet, a rugalmas munkavégzés biztosítása is meghatározó fontosságú elem:

A felmérést kitöltők 40 százaléka akár a fizetése egy részéről is lemondana, ha rugalmasan választhatná meg a jövőben, hogy honnan dolgozik, a válaszadók közel fele pedig erősen elgondolkodna, hogy felmond, ha több napot kellene kötelezően bejárnia a munkahelyére

Bár jelenleg a válaszadók negyedének egyáltalán nincs lehetősége hibrid munkavégzésre, 94 százalékuk legalább heti 1, 60 százalékuk pedig 2-3 napot is szeretne home office-ból dolgozni. A kutatásból kiderült az is, hogy a rugalmas munkavégzés lehetősége pozitívan hat a munkavégzési hatékonyságra: saját értékelésük szerint

a kitöltők harmada jobb vagy sokkal jobb eredményeket ér el, mikor otthonról dolgozik, 43 százalék pedig azt érzi, hogy ugyanolyanok az eredményei az irodában, mint távoli munkavégzéssel.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: