2023. 02. 16., Csütörtök, 12:12

Az ashwagandha hatékony a stressz ellen?

Az Ashwagandha, vagy más néven lomha vitania vagy indiai ginzeng az indiai szubkontinensről származik, ahol már évezredek óta használják a természetes gyógyászatban. Népszerűsége azonban csak az utóbbi években nőtt meg jelentősen, és ez azt is jelenti, hogy egyre több tanulmányt végeznek az egészséget elősegítő, széleskörű és nagyon érdekes tulajdonságainak igazolására.

Az ashwagandha használata és a stressz, ingerlékenység stb. elleni küzdelemre gyakorolt pozitív hatásai azonban ma már jól ismertek. Érdemes megnézni, hogy miből erednek a lomha vitania ilyen jellegű tulajdonságai, ami kétségtelenül hatással van az egyre növekvő népszerűségére is.

Az ashwagandha valóban megszünteti a stresszt?

A stressz nagyon negatív hatással van az emberi szervezetre. Ha hosszú ideig van jelen, akkor sejtmutációhoz, és ezáltal mindenféle súlyos betegséghez, sőt, betegséghez is vezethet. Ez teszi szükségessé a stresszes helyzetek elkerülését. Manapság azonban úgy tűnik, lehetetlen teljesen kiiktatni a stresszt az életből, ezért érdemes tudni, hogyan lehet kezelni. Különböző készítmények jönnek segítségünkre, amelyek tulajdonságai segítenek csökkenteni a stressz-szintet, és általában véve is megnyugtatnak. Az egyik ilyen az ashwagandha.

Ez egy adaptogén. Ez azt jelenti, hogy olyan természetes eredetű anyag, amely hatásánál fogva segít alkalmazkodni a szervezetnek a stressz kezeléséhez, csökkenti a környezet (külső tényezők) negatív hatását, enyhíti a szorongás tüneteit, és segíthet a depresszió kialakulásában is. Mindez azt jelenti, hogy az ashwagandha természetes módon segít fenntartani a jó közérzetet, és segít a krónikus fáradtság stb. negatív hatásainak negligálásában is.

Mindez azt jelenti, hogy ma már nagyon sok étrend-kiegészítő alapja a lomha vitania. Ez annak köszönhető, hogy már ismert, hogy nagyon káros az emberi szervezet egészségére, a stressz hatásaira (beleértve az úgynevezett stresszhormon kortizol). Ezért jó ötlet, ha kéznél van egy ashwagandha-tartalmú étrend-kiegészítő, különösen, ha stresszfaktoroknak stb. van kitéve. Többek között az ALLNUTRITION shop is érdekes és széles termékkínálattal rendelkezik ezen a területen, érdemes szemmel tartani.

Segíthet az ashwagandha a stresszen kívül másban is?

Az ashwagandha mint vitanolid - a vitanolidoknak bizonyítottan rákellenes hatásuk van, és a lomha vitanida gyökere a megfelelő kémiai szerkezettel ebbe is beletartozik. Ennek köszönhetően az ashwagandhát a szervezet például a kemoterápia okozta fáradtság elleni küzdelemben vagy számos rákos megbetegedés megelőzésében is használják.

Az Ashwagandha mint antioxidáns - a lomha vitániának antioxidáns tulajdonságokat is tulajdonítanak. Aminosavak és antioxidánsok vannak benne, így hatékonyan gátolja a szabad gyökök aktivitását a szervezetben, ami megerősíti a rákmegelőzésre gyakorolt pozitív hatását.

Ashwagandha a cukor elleni küzdelemben - az ashwagandha, mint a vitanolidok egyike, segít a vércukorszint csökkentésében, és képes a vérnyomás csökkentésére is. Ezenkívül ez a fajta anyag antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: