2023. 02. 08., Szerda, 13:48

Itt az első ország, mely engedélyezi a varázsgomba és az MDMA orvosi célú használatát

Engedélyezni fogja az ausztrál egészségügyi hatóság egyes pszichedelikus anyagok használatát a pszichiátriában. A döntés nyomán Ausztrália lesz az első ország a világon, amely hivatalosan is gyógyszerként ismeri el a pszichedelikus szereket.

A pszichiátereknek engedélyre lesz szüksége a szerek terápiás használatához, emellett részt kell venniük oktatáson, valamint csak szigorú protokoll szerint alkalmazhatják a gyógyszerként elismert szereket a kiválasztott betegeken.

Mától bárki tarthat magánál kokaint és heroint is Kanadában

Mától bárki tarthat magánál kokaint és heroint is Kanadában

Kanada egyik tartományában, Brit Kolumbiában január 31-től nem számít bűncselekménynek, ha valaki maximum 2,5 gramm kokaint, heroint, morfiumot, fentanylt vagy metamfetamint birtokol.

Emellett az orvosoknak engedélyt kell szerezniük ezen anyagok behozatalára is, mivel azok a lap szerint helyben nem állnak rendelkezésre. A terápiában használt szerek közé tartozik az MDMA, valamint a pszilocibin, amely a "varázsgomba" tudatmódosításért felelős vegyülete.

A kábítószereket évtizedeken át démonizálták egy rosszul átgondolt, ideológiai háború részeként

- kommentálta a változásokat Dr. David Caldicott, az Ausztrál Nemzeti Egyetem sürgősségi orvoslással foglalkozó vezető oktatója. Sarah-Catherine Rodan, a Sydney-i Egyetem PhD-hallgatója, aki a program részeként a pszilocibin hatásait kutatja, úgy látja,

a "tiltott anyagból" "ellenőrzött anyaggá" történő átsorolás segíthet olyan pszichiátriai rendellenességek leküzdésében, mint a nikotin- vagy alkoholfüggőséget, a kényszerbetegség, vagy a szorongásos rendellenességek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: