2023. 01. 26., Csütörtök, 22:10

Mindenki fél valamitől - Íme öt igazán bizarr fóbia

Rettegés attól, hogy egy kacsa néz, de van itt még meredekebb is. 

Ha a fóbia szót meghalljuk, a köznyelvben gyakran forgó, sokak által ismert rettegésekre gondolunk: félelem a bezártságtól, magasságtól, vagy a pókoktól. Ám vannak olyan fóbiák, amiről első hallásra el sem hisszük, hogy léteznek. A szakirodalom szerint a fóbiák olyan megbetegedések, amelyek során bizonyos helyzetben intenzív, irracionális szorongás jelenik meg az egyénben és kifejezetten megnehezítik az ettől szenvedő ember mindennapjait. A szó a görög eredetű,"phobosz" szóból ered, amely eredetileg rettegést, félelmet, menekülést jelent.

Mi most kiválogattunk és csokorba szedtünk öt olyan fóbiát, ami inkább súrolja a bizarr határvonalat, mintsem mozog az átlagos tartományban.

  1. Dendrofóbia:  A dendrofóbiás emberek félnek a fáktól. A "dendron" szó görögül fát jelent, a "phobos" pedig félelmet. A dendrofóbiában szenvedő személynek szélsőséges félelme vagy szorongása keletkezhet, ha fákra gondol vagy fákat lát. Előfordulhat, hogy a fák elkerülése érdekében nem sétálnak ki a szabadba, például erdőbe, és rettegnek a fából készült tárgyaktól is.
     
  2. Anatidaephobia: Attól való rettegés, hogy egy kacsa néz. "Attól rettegek, hogy egy kacsa folyamatosan megfigyel engem. Gyakorlatilag minden percben erre gondolok, semmire nem tudok figyelni, és koncentrálni tartósan valamire"-egy anatidaephobiás ember vallomásában ezt fejtette ki.

  3. Blennofóbia: A blennofóbia a nyálkától való irracionális félelem. Aki ebben az állapotban szenved, az minden nyálkás és csúszós anyagtól írtózik, a csiga, halak, a béka,  hüllők, igazából bármi, amin egy mikrónyi nyálka is lehet, az fájdalmas szortongást vált ki az egyénből.

  4. Pettofóbia - félelem a véletlenül szellentéstől a nyilvánosság előtt. A félelem olyan erőssé válhat, hogy a személy abbahagyja a nyilvános helyek látogatását, fél sorban állni a boltban, de bármilyen helyen, ahol több ember fordul meg, hiszen a pettofób szerint bármikor előfordulhat ellenőrizetlen bélgázok kibocsátása.

  5. Fobofóiba – a félelemtől való félelem. És igen, ez a fóbia is létezik, amikor magától a félelem érzetétől félnek az ebben a fóbiában szenvedő személyek. A félelem egy készenléti állapot eredményez, amely során a fobofób személy nagyon tudatosan próbálja elkerülni a félelmet, amely abszurd módon szorongáshoz vezet. 
     

 És bár elsőre viccesnek tűnhetnek ezek a fóbiák, az ebben szenvedő ember nagymértékű, felfokozott szorongásnak van kitéve, melyen orvosi medikáció és pszichoterápia kettőse tud csak hatékonyan segíteni. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: