2022. 12. 05., Hétfő, 12:57

A pszichiátriáról a Moulin Rouge-ig - Az őrjöngő orchidea, Jane Avril története

Jane Avril az 1890-es években a Moulin Rouge táncosa és sztárja volt, de legendája a mai napig él.

Jeanne Louise Beaudon néven 1868-ban Belleville-ben Párizs 20. kerületében született. Anyja Léontine Clarisse Beaudon szexmunkás, apja Luigi de font olasz arisztokrata volt. Borzasztó gyermekkora során apja elhagyta, alkoholista anyja rendszeresen verte, így hát Jane tizenévesen elszökött otthonról. Ezt követően 1882-ben Kórházba került a Szent Vitus-tánca néven ismert mozgászavar tüneteivel, ahol is Jean-Martin Charcot, a női hisztéria szakértője kezelte. Az akkoriban hisztériaként elkönyvelt mozgászavart ma már Szent Vitus-táncaként neveznek, amely gyors, koordinálatlan rángatózó mozgásokkal jellemezhető, és elsősorban az arcot, a kezeket és a lábakat érinti.

Avrilnak egy orvossal folytatott románc miatt 15 évesen kellett elhagynia a kórházat, ezt követően alkalmi munkákat vállalt: dolgozott titkárnőként, pénztárosként, kávézóban. Ez utóbbiban kezdett táncolni és keringőket improvizált.

Egyedi táncstílusa miatt Avrilt őrjöngő orchideának nevezték.

 

1889-től, a Moulin Rouge megnyitásától, a mulató szólótáncosa lett - itt született meg az őrjöngő orchidea, mindenki őt akarta látni. Ez volt az az időszak, amikor Henri de Toulouse-Lautrec elkészítette róla leghíresebb képeit. Ezt a plakátot Avril rendelte meg, hogy 1893-ban a Jardin de Parisban tartott kabaréműsorát reklámozza. Toulouse-Lautrec újszerű kompozíciójával Avril távolságtartó és érzelmileg üres arckifejezését állítja szembe előadásának erotikus jellegével.

Törékeny és meglehetősen éteri megjelenése ellenére a színpadon akrobatikus táncosnőnek bizonyult, tele energiával és kecsességgel. Kortársai úgy is tekintettek rá, mint a tánc megtestesülésére. 42 évesen megismerkedett egy német művésszel, Maurice Biais-val, akihez feleségül ment, és a pár egy Párizs külvárosában lévő házba költözött. Ezt követően teljes szegénységben élt: férje halála után Avril minden anyagi támogatás nélkül, szinte nyomorban élt, a megtakarításaiból megmaradt kevéske pénzéből. A híres táncosnő 1943-ban, 75 éves korában egy idősek otthonában halt meg. 

1935-ben lépett fel utoljára a Moulin Rouge-ban.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: