2022. 11. 02., Szerda, 18:38

Januártól a temetkezés is drágul

A rezsiárak miatt a következő évtől akár 15%-kal is emelkedhetnek a temetés költségei.

Az energiaárak emelkedése miatt a temetkezések is drágulnak januártól – közölte az MTI-vel a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke. Palkovics Katalin szerint a temetkezési vállalkozások régóta stabil, évente 30 milliárd forint körüli együttes forgalma legfeljebb a drágulások miatt emelkedhet, a temetések száma ugyanis visszaesett, a pandémia enyhülésével kevesebben haltak meg, mint tavaly.

A koronavírus-járvány előtt körülbelül 130 ezer temetés volt egy évben, legfeljebb néhány százalékos eltéréssel, idén is körülbelül ennyi lehet az év végéig. Az árfolyamhatásokra a piac kevésbé érzékeny, a temetéshez szükséges kellékek zöme ugyanis belföldön készül, a koporsókból exportra is kerül, behozatal inkább az urnákra jellemző. A MATESZSZ vezetője hangsúlyozta, a januári drágulásról a hamvasztóüzemek határoztak a gázárak emelkedése miatt. Mértékéről decemberben jöhet létre megegyezés.

Ez nem a temetkezési vállalkozók döntése lesz, más kegyeleti szolgáltatásokhoz hasonlóan ők csak közvetítők. Magyarországon 5-7 ezer embernek ad munkát csaknem 520 temetkezési társaság, jelenleg körülbelül ennyinek van működési engedélye a kormányhivataloktól.

Palkovics Katalin szerint sok szempontból hasonló tevékenységet végeznek a kegyeleti közszolgáltatási szerződéssel egyházi vagy önkormányzati temetőket működtető vállalkozások is.

Magyarországon több mint 3300 temető van, csaknem 60 százalékuk egyházi fenntartású. Akad magántulajdonú is, de temető létesítéséhez nehéz befektetőt találni, mert az előírások nagyon szigorúak, különösen a koporsós temetéseknél. A bevétel korlátozott, a sírhelyek megváltásán túl legfeljebb a ravatalozók használatából, az autóval behajtó látogatóktól lehet pénzt szedni, miközben vezetni kell a halottnyilvántartást, kezelni a ravatalozót, a halotthűtőt, télen gondoskodni kell a hó- és síkosságmentesítésről, minden nap nyitva kell tartani.

Nagyobb településeknél előfordul, hogy a temető tulajdonosa az üzemeltető, akár temetkezési szolgáltatóként is kizárólagossággal rendelkezik saját területén, mint például a főváros önkormányzati cége. Vidéken a temetők üzemeltetése nagyobb gond, de meg kell oldani, mert közszolgáltatásnak minősül. Fenntartásra a költségvetés minden évben külön keretet biztosít az önkormányzatoknak, de a MATESZSZ elnöke szerint ezt emelni kell, az összeg 10 éve változatlan, sok temető üzemeltetése ellehetetlenülhet az egyre magasabb költségek miatt.

Van, ami nem drágul?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: