2022. 05. 25., Szerda, 10:47

A magyar tanárok dolgoznak a legtöbbet az EU-ban, mégis ők keresik a legkevesebbet

A tanárhiány egyre nagyobb problémát jelent Magyarországon – írja az Európai Bizottság friss országjelentésében.

Egyre fenyegetőbb a tanárhiány Magyarországon az Európai Bizottság jelentése szerint. Az összesített mutatók, mint például a tanár-diák arány, nem jelzik a magyarországi pedagógushiányt. A részletesebb elemzés azonban azt mutatja, hogy egyes tantárgyak, például a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek esetében hiány mutatkozik írja a Portfolio.

Gyere tanárnak, k*rva jó lesz! - Keserű humorral "népszerűsítik" a pedagóguspályát - VIDEÓ

Gyere tanárnak, k*rva jó lesz! - Keserű humorral "népszerűsítik" a pedagóguspályát - VIDEÓ

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a pedagógusok és a döntéshozók között, ami érthető, hiszen továbbra sem sikerült megegyezni a kormánnyal, cserébe viszont már a sztrájklehetőségeiket is a nullához közelítenek. A napokban pedig előkerült egy olyan, szatirikus videó is, amely tűpontosan megmutatja

Az Európai Bizottság elemzése kitért arra is, hogy azok az emberek, akik pedagógusnak tanultak, csupán fele helyezkedik el a szakmában, ennek pedig két fő oka is lehet: a magyar pedagógusok leterheltsége, illetve az alacsony fizetés. Az elemzés alapján a magyar tanárok tanítási óraszáma a legmagasabb Európában:

Ez önmagában is szomorú, azonban nem segít az sem, hogy az Európai Unió OECD-tagállamai között a magyarok tanárok fizetése a legalacsonyabb, ami más felsőfokú végzettségű diplomások fizetésének csupán 58-66 százalékával egyenlő:

A jelentésből kiderült az is, hogy az iskolák központosított irányítása miatt az iskolavezetők csak korlátozott önállósággal és eszközökkel rendelkeznek a tanítás minőségének javítására.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: