2022. 05. 17., Kedd, 11:03

Félő, hogy akár 800 forint is lehet egy kiló kenyér nyáron

Több millió tonna ukrán gabona hiányzik a piacról.

Nőttek az energiaárak, gyengült a forint, soha nem látott árak a gabonapiacon, ezek pedig mind érintik a hazai gabona-, malom- és sütőipart is. Mivel a termelési költségek emelkedni fognak, így az érintett termékek árain is hasonló fog látszani, nem kivétel a kenyér sem.

Már 2020-ban megindultak felfelé az árak, 2021-ben ez tovább fokozódott, s ezt tetézte az, ami most az egész világot megzavarta: az orosz-ukrán háború. Emiatt megállt az ukrán kiszállítás, ők előzőleg heti egymillió tonna gabonát, búzát, kukoricát, napraforgót és repcét szállítottak ki, elsősorban vízi úton az odesszai kikötőből. Ezt próbálják most vasúton pótolni, de havi ötszázezer tonnánál többet nem tudnak kihozni – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Tavaly még 398, idén már 753 a száraztészta – Több mint 50 százalékkal drágultak az élelmiszerek

Tavaly még 398, idén már 753 a száraztészta – Több mint 50 százalékkal drágultak az élelmiszerek

A kávé, a tojás és a paradicsom is óriási mértékben drágult az elmúlt évben.

A szakember szerint nagyjából 15-20 millió tonna gabona vár kiszállításra Ukrajnából, ami jelenleg hiányzik a piacról. Míg tavaly júliusban 62 ezer forintba került egy tonna búza, addig már most a 130 ezret közelíti az ár tonnánként.

Tartok attól, hogy egy kenyér ára 800 forint körül fog alakulni, ezt majd a sütőipar alakítja, de az biztos, hogy a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre – tette hozzá.

Lakatos Zoltán szerint egyébként a háború miatt árazták túl a gabonaféléket a világpiacon, azonban a drágulásnak meg kell állnia, hiszen kezelhetetlenné válna a piac, erre azonban addig várni kell, amíg meg nem oldódik az orosz-ukrán konfliktus.

Reméljük, hogy ez az ár nem következik be.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: