2022. 05. 17., Kedd, 12:29

Clark Olofsson, avagy a sztori a Stockholm-szindróma mögött

A Clark című sorozat nemrégiben debütált a Netflix műsorán, ami jelen pillanatban is a harmadik helyet trónol – persze már mi is ledaráltuk. Előjáróban, pedig annyit, hogy mindenkinek ajánljuk.

A sorozat Clark Olofssonról, a hírhedt svéd gengszterről szól, aki nem mellesleg a Stockholm-szindróma kifejezésért is felelős. A Stockholm- szindróma a fogságba ejtésre adott pszichológiai válasz, amely során a kiszolgáltatott helyzetben lévő túsz kötődni kezd fogvatartójához, ez egyfajta védekezési mechanizmusként jelenik meg veszély helyzetben, amikor az áldozat biztonságot keresve, megnyugvást talál az a hatalmi pozícióban lévő elkövető személyében. Elsősorban a fogvatartó manipulációja indítja be, pláne ha az olyas valaki, aki elég karizmatikus és nárcisztikus, akárcsak Clark Olofsson.

Mint az a sorozatból is kiderül, Clark Olofsson közel sem élt hétköznapi életet. Egy vérbeli bűnöző, aki élete nagy részét rács mögött töltötte, habár állítása szerint 17 alkalommal meg is szökött. A sorozatban utalnak arra, hogy Stockholm-szindróma helyett, sokkal inkáb Clark Olofsson-szindrómának kellett volna nevezni.

Nem véletlen: Clark nevéhez fűződik egy 1973-as bankrablás, amelyet egy Janne Olsson, azaz Christoffer Nordenrot nevű féleszűvel hajtottak végre.

A rablás végül túszdrámába csapott át, amely során a túszok olyannyira megkedvelték fogvatartóikat, hogy egyikük még a svéd miniszterelnököt is felhívta, hogy félti a rablókat a rendőröktől. Durva, de Clark ténylegesen rabul ejtette őket: még tanúskodni sem voltak hajlandóak vele szemben. Hát innen a keresztelő, a pszichológusok ezt a jelenséget nevezték el Stockholm-szindrómának.

Olofsson a svéd történelem egyik legvitatottabb alakja. Életének több mint felét svéd büntetés-végrehajtási intézetekben töltötte, különösen a bankrablásokért és a kábítószer-csempészetért, de valamiért mégis svéd legendaként istenítik. Clark egy jó megjelenésű és elbűvölő férfi volt, aki rendkívül vakmerően élte életét. Amikor fiatalemberként bűnei felkeltették a közvélemény figyelmét, és felmentették egy zsaru meggyilkolása miatt, a bulvársajtó rákapott és lényegében szupersztárt csinált belőle.

A sorozat pedig rendkívül szórakoztató, ráadásul egy hétvége alatt simán le is lehet darálni. És, hogy mennyi igaz a sorozatból? Nagyon sok. Bár eltérések nyilván vannak, rengeteg mindent a való élet ihletett: példának okáért 1963-ban került először a fiatalkorúak börtönébe, ahonnan társaival meg is szökött, na ők hárman törtek be a svéd miniszterelnök birtokára is. Persze lehetne még sorolni, hiszen számtalanszor szökött meg a börtönből, volt, hogy két hónappal a szabadulása előtt. Tulajdonképpen mindenhonnan megszökött, hogy aztán egy újabb bankrablás vagy egyéb bűncselekmény miatt megint leültessék. 

A sorozat azt is jól mutatta, hogy imádták a nők, de valójában mindenki: gyermeke is született, elvileg hat is... de ki számolja – ez például csak három a sorozatban. Olofsson az utóbbi időben felszívódott, de persze szabadlábon van. Jelenleg 76 éves és fogadni mernénk, hogy baromi jól érzi magát, hiszen megmondta: élete minden pillanatát királyként élte meg.

Ti láttátok már?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: