2022. 05. 16., Hétfő, 12:30

Cáfolták a Balaton kiszáradásáról szóló híreket, ráadásul jelenleg nincs is alacsony vízszint sem

Egymást érték az elmúlt hetekben a vészharangot kongató cikkek, miszerint hamarosan olyan szinten kiszáradhat a Balaton, hogy már fürdőzni sem tudunk majd benne.

Ezekre a felvetésekre reagált most a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, mely egy tihanyi székhelyű intézet, nem mellesleg az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete, melynek fő csapásiránya a Balaton és annak változásai. Ők közöltek nemrégiben egy cikket reagálva a magyar tenger kiszáradásának lehetőségére, melynek esélyét elég gyorsan el is oszlatták:

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy egyelőre nem fog kiszáradni a Balaton és bízunk benne, hogy még nagyon sokáig kiváló minőségű vízben fürdőzhetünk nyaranta. Jelenleg ráadásul nem is beszélhetünk kritikusan alacsony vízszintről - zárták rövidre mindjárt a legelejlén.

Keressétek elő a fürdőrucit, a hétvégén már csobbanni lehet a Balatonba!

Keressétek elő a fürdőrucit, a hétvégén már csobbanni lehet a Balatonba!

Várhatóan eléri a 20 fokos vízhőmérsékletet, amely már nem veti ki magából egy perc után a fázósokat sem.

A cikk további részeiben kitérnek rá, hogy mindössze a legrosszabb forgatókönyvben jelentkeznek ilyen szélsőséges események miszerint jelentős vízszint-ingadozás és akár tartósan alacsony vízszint alakulna ki. A vízminőséget pedig az algák minősége és mennyisége határozza meg, ám az alacsony vízállás önmagában nem okoz jelentősebb algásodást, de az érdes békanyál megjelenésével számolni kell majd a sekélyebb területeken.

A békanyál elszaporodása ugyan jelentősen csökkenti a tó idegenforgalmi vonzerejét, de tömeges fellépése nem szennyezés következménye és méreganyagokat nem termel. Ez a jelenség nem újkeletű, már a múlt század első felében is leírták, hozzá tartozik a tó életéhez.

Nem kell hát attól tartanunk, hogy a következő években hoppon maradunk a Balatonon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: