2022. 04. 04., Hétfő, 14:05

Ittatok már ilyet? Íme a magyarok ginje, a Gay Hussar

Ha már úgyis olyan népszerű lett a gin, mutatjuk a formabontó magyar verziót.

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gin, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy gin forgalma 53 százalékkal, mennyiségben 39 százalékkal nőtt 2020. december és 2021. november között. Ezzel mellesleg a legnagyobb erősödést produkálta a tömények között, 4 milliárd forint értékben több, mint 5 ezer hektolitert öntöttünk magunkba a NielsenIQ kiskereskedelmi indexe szerint, ez pedig nem semmi.

És ha már gin, van belőle magyar is, ami bár nem újdonság, ez biztosan az lesz. A Gay Hussar nevű magyar gint még be sem vezették a magyar piacra, rögtön bezsebelt két rangos nemzetközi elismerést is: aranyérmet nyert a The Spirits Business Spring Tasting 2022-es versenyén, illetve bronz minősítést szerezett desztillált gin kategóriában a IWSC Spirit 2022-es megmérettetésén.

Egy új szereplő a hazai gin-életben. Összetett karakter ő, amilyet itthon még nem láttál. Mert nem is volt még soha. Ő itt a Gay Hussar. Az első magyar natúr sipping gin.

Önmagában, tonik nélkül is élvezetes kortyolgatni, neve a derűs és pimasz operettre, Kálmán Imre Tatárjárására is utal, de a legendás londoni Soho Gay Hussar, Vidám Huszár étterem előtt is tiszteleg.

A Gay Hussar gin single shot technológiával készül: lepárlás után kizárólag vizet adnak hozzá. És itt jön képbe a sipping gin lényege: mivel a párlatot kizárólag vízzel és csak egyszer hígítják, kevésbé koncentrált az íz, kevésbé fog harapni. Nyugodtan lehet magában is kortyolgatni. Az alap szesz gabona és Rátkáról, Tokaji térségből származó hárslevelű szőlőből készült szesz keveréke. Egy 9 fűszernövényből készült tömör gyönyör.

A Gay Hussar “small batch”, ami azt jelenti, hogy egyszerre csak limitált palackszám készül belőle, nincsen tömeggyártás. Ez a kisüzemi ginlepárlás kuriózuma. Az ára egyébként 12 ezer forint körül mozog, ami gin kategóriában még elég barátinak számít, pláne ha még jó is. Márpedig ez első blikkre elég formabontónak is különlegesnek látszik.

Tölthetünk?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: