2022. 02. 17., Csütörtök, 10:34

Egykor a világ legsűrűbben lakott települése volt – A pokol kapuja Hasima, a csatahajósziget az óceán közepén

A 15 hektáros japán Hasima sziget szellem városa az innen induló tengerfenék alatti bányajáratok építésekor 1300 munkásnak kellett meghalnia. 

Hasima, japán becenevén Gunkandzsima, vagyis „Csatahajó-sziget” egy Nagaszaki városához tartozó elhagyatott sziget Japán délnyugati részén, amely a várostól 15 kilométerre található az óceán közepén. A sziget az 1800-as évek végétől települt be, a munkásokkal és családjaikkal, amikor a szigeten tengeralatti szénbányászatot folytattak.

1890-ben vásárolta meg a japán Mitsubishi cég a szigetet, majd óriási betonfalakkal vette körbe, hogy megvédje a tájfunok okozta hullámoktól.  A szigetet egykor több mint 5 ezren lakták, hektáronként 835-en, ez pedig a mai Tokió népsűrűségének is a hatszorosa, ezzel 1959 körül a világ legsűrűbben lakott települése volt.

A második világháborúba induló munkásokat, koreai és kínai kényszermunkások váltották fel, a kegyetlen munkakörülmények pedig megtették a magukét, a háború végéig 1300 halálos áldozatot követelt, melynek oka főleg az alultápláltság és a kimerültség volt.

A rabok ekkor kezdték el a munkatábor szigetet „a pokol kapujának” nevezni. Az újkori rabszolgatartásnak köszönhetően a hasimai széntermelés 1941-ben évi 411 100 tonnával tetőzhetett, amit zömmel a Pearl Harbor ellen induló flotta használt fel.

Sötétség és -50 fok – Norilszk, a világ legélhetetlenebb városa

Sötétség és -50 fok – Norilszk, a világ legélhetetlenebb városa

Első ránézésre egyébként nem tűnik olyan rossznak.

A hetvenes évekkel a kőszén bányászat egyre inkább háttérbe szorult, így 1974 elején bezárták a lassan már amúgy is kimerülő bányákat. Ezt persze nagymértékű munkanélküliség követette, na meg víz és élelmiszer hiány. Így áprilisig mindenki elhagyta a szigetet, ami azóta is lakatlan.

Fun fact, a 2012-es Skyfall című James Bond filmet részben itt forgatták.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: