2022. 01. 11., Kedd, 10:23

Élnél a semmi közepén? Ilyen a világ legtávolabbi és legmagányosabb háza

Nincs szomszéd, áram, internet, van szauna, nyugalom és csend.

Az izlandi Vestmannaeyjar-szigetcsoport egyik gyöngyszeme az Ellidaey-sziget, amelyet 20 perc alatt simán keresztül lehet sétálni, ellenben 9 kilométerre fekszik Izland déli partjaitól, így megközelíteni sem egyszerű, célszerű hajóval, de leginkább helikopterrel próbálkozni.

A világvégi szigetnek a kellős közepén pedig egymagában áll egy magányos remeteház.

Lefogadjuk, hogy sokan szívesen elvonulnátok ide, amikor már több mint elég a nagyvárosi nyüzsitől. A sziget, hírnevét is ennek az egy szem háznak köszönheti, története azonban több évszázados múltra tekint vissza.

Egyes legendák szerint az első lakója egy híres zenész volt, mások szerint egy milliomos építtette, aki a lehető legnagyobb magányra vágyott.

Az első lakók a 18. században lakták be a szigetet, az öt család szarvasmarha tenyésztéssel és halászattal foglalkozott, ez biztosította megélhetésüket. A heves esőzések és az elszigeteltség miatt azonban, 1930-ra mindenki elhagyta a szigetet, ami azóta is lakatlan. Mindezek ellenére, mégis árválkodik egy épület a szigeten, amit a világ legmagányosabb házaként emlegetnek.

A híres neves ház 1953-ban épült, de nincs állandó lakója. Ennek oka pedig, hogy a ház Ellidaey Vadászegyesület tulajdonában áll, és kizárólag a szervezet tagjai vehetik birtokukba. Szóval nem bérelheti csak úgy bárki, aki elszakadna mindentől és mindenkitől, ráadásul még a vadászok is csak meghatározott időben látogathatják, mivel Ellidaey a természetvédelmi területek és a védett területek listáját gazdagítja.

Ha lehetne, ki látogatna el ide?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: