2022. 01. 06., Csütörtök, 09:33

Ezt mondja a Nébih – Mutatjuk meddig fogyaszthatók a lejárt élelmiszerek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatóságáról tett ajánlást.

Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel – áll a Nébih közleményében:

  • Fogyaszthatósági idő: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.
  • Minőségmegőrzési idő: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.
Csupán egyetlen trappista sajt kapta meg eddig a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet

Csupán egyetlen trappista sajt kapta meg eddig a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet

Rengeteg trappista közül választhatunk az üzletek polcain, azonban ezek közül csak egynek sikerült elnyerni a Kiváló Minőségű Élelmiszer minősítést.

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható.

Meddig ajánlott fogyasztani őket a minőségmegőrzési idő lejárta után?

  • Még 2 hónapig fogyasztható: olaj, zsír, tejpor, chips, sós ropogtatnivaló
  • Még 3 hónapig fogyasztható: aszalványok, müzli és gabonapehely, fagyasztott termékek, édes keksz, kemény cukor, csokoládé
  • Még 6 hónapig fogyasztható: üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök
  • Még 9 hónapig fogyasztható: UHT tej és tejszín, só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek (pudingpor, kakaó, fűszerek), száraztészta, szószok (ketchup, mustár, majonéz), gabonafélék (liszt, búzadara, kuszkusz, stb.)
  • Még 12 hónapig fogyasztható: konzervek, ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea, kakaópor

A lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek az EU jogszabály-módosításának köszönhetően eladományozhatók.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: