Kaposvári cégcsoport küzd a súlyos COVID betegek életéért - Különleges ECMO gépeket állít hadrendbe a Vatner és a Mediszer

2021. 12. 16., Csütörtök, 12:00

Kaposvári cégcsoport küzd a súlyos COVID betegek életéért - Különleges ECMO gépeket állít hadrendbe a Vatner és a Mediszer

A kaposvári székhelyű cégcsoport rendelkezik azokkal a hazánkban ritka ECMO gépekkel a Gettinge Cardiohelp rendszerével, melyekkel a legnagyobb eséllyel lehet küzdeni a súlyosabb koronavírusos betegek életéért. A Vatner Kft. és a Mediszer Kft. ezeket a gépeket most azonnal a kórházak rendelkezésére bocsátja sőt, a tulajdonos egy külön alapítványt is létrehozott a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére.

Több fronton mindmáig harcol az egészségügyi szektor a koronavírus járvány ellen, ám még mindig több ezren vannak, akik kórházi ellátásra szorulnak, közülük pedig több százan olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy csak lélegeztetőgéppel tudják életben tartani őket. Az elmúlt napokban egy emberként kapta fel az egész ország a fejét a hírre, miszerint olimpiai bajnokunk, Csollány Szilveszter súlyos COVID fertőzéssel került kórházba.

Az ecmo eljárás

Az 51 esztendős olimpiai, világ és Európa-bajnok tornász életéért jelenleg is Budapesten egy különleges lélegeztetőgéppel, extrakorporális membránoxigenizációs (ECMO) géppel küzdenek. Ebből a gépből mindössze nagyjából 50 található hazánkban ami nem csoda, hiszen egy rendkívül bonyolult, közérthetően szólva műtüdőeljárásról van szó, mely lényegében a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid kivonását, segítve így a tüdőfunkciókat, támogatva a keringést.

ECMO a bécsi kórházban
<p style="font-stretch: normal; line-height: normal; font-family: Times; color: rgb(21, 21, 21);"><span style="font-kerning: none">2020. januárja és 2021. áprilisa között a bécsi egyetemi kórházban 87 COVID-19 fertőzöttnél kellett ECMO kezelést alkalmazni. Közülük az eljárás segítségével 61 páciens életét tudták megmenteni a súlyos állapotuk ellenére is, ami 75 százalékos túlélési arány.</span></p>

Ha jelzik a kérést, azonnal segítenek

Az ECMO eljárást a koronavírus előző hullámai során is alkalmazták súlyos betegek esetében, ám nagyobb nyilvánosságot most, az olimpikonunk állapota miatt kapott. Ugyan nem csak a fővárosi, de a vidéki nagyvárosokban is elérhető a készülék, még mindig nem elég, hiszen ha emberéletek megmentéséről van szó, minden esetben rendelkezésre kell, hogy álljon. A gépek magyarországi forgalmazója, a Vatner Kft. és a Mediszer Kft. ügyvezetője Vati Péter az ügy kapcsán nyilatkozott nekünk:

Még mindig úgy érezzük, hogy szükség lehet a jelenlegi ECMO készülékeken kívül továbbiak hadrendbe állítására az ország kórházaiban, például a nagyobb orvosi egyetemek klinikáin, így Szegeden, Pécsen vagy Debrecenben, ahol ha nagyobb számban állna rendelkezésre, akár több súlyos esetben segíthetne. Ennek hátterében több dolog is állhat, legyen az a beszerzési procedúra vagy akár a korlátozott lehetőségek de most, hogy az Omikron variáns ilyen sebességgel terjed a világban, és felütötte már a fejét Magyarországon is, cégcsoportunk szeretne a súlyosabb esetek elébe menni, és felhívni a kórházi intézmények figyelmét, hogy ha jelzik felénk az eszköz iránti szükségletüket, mi azonnal a rendelkezésükre bocsátjuk azokat. Az emberi élet megmentése a legfontosabb, ennek nem állhat útjába semmi, és ha ezek az eszközök segíthetnek bárkinek az életén kérem jelezzék, segítünk.

Covid árva alap

A cégcsoport tulajdonosa Vati Péter itt nem állt meg, és mivel korábban rajtunk keresztül informálódott a Horvai család történetéről is, úgy döntött, hogy létrehoz egy Covid árva alapot a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére: 

Az alap célja, hogy az árván maradt gyermekeken segítsen, akár nem csak anyagi fedezettel, de örökösödési segítséggel, tanácsadással és pszichológiai támogatással is - tette hozzá.

Az alapba a létrehozó 20 millió forintos kezdővagyont invesztált, a segítségre szorulók felkutatása pedig máris megkezdődött a 74nullanulla.hu Alapítvány segítségével. Mi vállaltuk, hogy elősegítjük az ilyen tragikus sorsú gyermekek felkutatását, hogy a Covid árva alap segítségével megtehessük a tőlünk tehető legtöbbet, hogy a gyermekek jövője kikövezett lehessen.

Ha Ön vagy ismerősei tudnak olyan gyermekekről, kiknek életét a COVID járvány megkeserítette, nyugodtan vegyék fel a kapcsolatot alapítványunkkal a 74nullanulla@gmail.com e-mail címen, hogy az Covid árva alappal segítséget nyújthassunk számukra.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: