2021. 03. 17., Szerda, 11:39

Gyakoribb a szorongás és a depresszió - Egyre több nyugtatószert vesznek a magyarok

Ahogy a vírus a testet, a járvány a lelket támadja, mástól sem hangos a média, mint hogy a járvány következtében mennyien kerülnek kórházba, hányan vannak lélegeztetőgépen, ellenben  a pandémia okozta lelki megterhelésekről csak ritkán esik szó, pedig a stressz, a szorongások és a depresszió ugyanúgy a vírussal karöltve van jelen az életünkben.

Jogosan érezhetjük azt, hogy egy helyben toporgunk a vírus alatt, hiszen tavaly ilyenkor is nagyon hasonló volt a helyzet, nem is csoda, hogy a korlátozások, az ingerszegény élet, a bizonytalanság és a bezártság egyre csak fokozza a letargiát, ezért pedig egyre többen nyúlnak különböző nyugtatókhoz is. Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház sürgősségi szakorvosa a nemzetközi adatokat  ismertetve elmondta, hogy

2020-ban csaknem nyolcmillió adag nyugtatószer fogyott, félmillióval több, mint 2019-ben.

Tavaly a járvány miatt megháromszorozódott a depresszió tüneteinek aránya, ebből fakadóan 3.8 millió doboz vényköteles antidepresszánst váltottak ki az emberek a patikákban, ami 103 ezerrel több mint 2019-ben volt és ami nem mellesleg 21, milliárd forintot jelent – derült ki a Hiflylabs Zrt. Világgazdaságnak elküldött adataiból. Szorongáscsökkentőkből 34,1 százalékkal, antidepresszánsokból 18.6 százalékkal, altatókból 14,8 százalékkal többet váltottak ki a betegek.

Az emberek fizikai és lelki értelemben egyaránt kimerültek. Emiatt várható, hogy az eddig még optimálisan funkcionáló személyeknél is megjelenhetnek pszichés tünetek vagy inadekvát magatartásformák.

Tehát miközben tűkön ülve várjuk, hogy a harmadik hullám végre lecsengjen, még az első és második hullám okozta veszteségeket sem sikerült maradéktalanul feldolgozni. A Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekciója a nemrégiben tette közzé tanulmányát, melyben elemezte az elmúlt egy év pszichés következményeit, ami segít nehézségeink megértésében és kapaszkodókat adhat azok kezelésében. A tanulmányról kicsit bővebben pedig ITT olvashattok.

Fontos kiemelni, hogy a világon emberek milliói érzik magukat lehangoltnak, senki sincs egyedül ezzel az érzéssel és érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: