2021. 03. 17., Szerda, 15:56

Az Index szerint életbe léphet a regionális szigorítás, megtilthatják az átjárást

Úgy tűnik a korábban már hangoztatott regionális intézkedések valóban terítékre kerültek, a napokban akár bejelentés is várható a szigorításokról, melyek a húsvéti ünnepekig lesznek érvényben.

A lap értesülései szerint az operatív törzs megfontolja, hogy újabb szigorításokra tegyen javaslatot. A szakemberek célja, hogy visszaszorítsák a húsvéti ünnepek alatti mozgásokat, ezért még húsvét előtt életbe léphet egy regionális szigorítás.

Ezek szerint ha a kabinet úgy dönt elképzelhető, hogy megtiltják az átjárást különböző régiók közt, így például Budapestről sem lehet majd leugrani a Balatonra.​

A regionális korlátozást először Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának vezetője vetette fel a nyilvánosság előtt, végleges döntés viszont még nincs. Az Index azt írja, hogy semmilyen újabb korlátozás nem lesz még, az eredeti tervek szerint húsvét után fokozatosan enyhítenének. A legjobb mutatók a helyzet súlyosságának összehasonlítására a népességarányos számok, melyek igencsak rossz képet festenek nálunk. Míg Pest megyében 100.000 ezer lakosra vetítve 701 új beteg jutott az elmúlt héten, Somogy megyében 770, ezzel egyedül Komárom-Esztergom megye előz minket 831-el.

Az Origo közben arról ír, hogy a héten a kormány lezárja az ország újraindításáról szóló konzultációt, majd rövidesen bemutatja a nyitási tervet. A lap szerint döntés születik arról is, hogy milyen jogok járnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. További információk szerint terítéken van egy 24 órás kijárási tilalom is, amely április 11-ig lenne érvényben.

Hozzátennénk, hogy mindezeket az információkat érdemes fenntartásokkal kezelni, hivatalos bejelentésre szerda este, vagy a csütörtök délelőtti kormányinfón lehet számítani.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: