2020. 11. 11., Szerda, 14:48

Pedig már elhittük - Nem csak az éttermek, minden vendéglátóegység bezárt

A miniszterelnök hétfői élő bejelentkezése során, mikor a szigorításokat ismertette a lakossággal arról beszélt, hogy csak az éttermek zárnak be, ám a szabályok megjelenésekor mással kellett szembesülnünk.

A bejelentést követően sokakban - főként a vendéglátóegységeket üzemeltetőkben - felmerült a kérdés, hogy most tényleg csak az éttermekről van szó, vagy mindenkinek be kell zárnia, legyen szó kocsmáról, bárról, kávézóról? Míg mindenki az előbbiben reménykedett, kedd éjjel hivatalossá vált, hogy bizony kasza van minden vendéglátóegységnek.

Újabb szigorítások - Kijárási tilalom este 8-tól, bezárnak az éttermek, zárt kapus mérkőzések

Újabb szigorítások - Kijárási tilalom este 8-tól, bezárnak az éttermek, zárt kapus mérkőzések

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook oldalán hétfőn reggel jelentette be az újabb szigorításokat, melyek kedd éjféltől lépnek érvénybe.

Ellentmondás viszont még mindig van a hivatalos iratokban, hiszen míg az negyedik oldalon az szerepel, hogy

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak,

addig ha kicsit továbbgörgetünk már jön is a részletezés, melyben már nem éttermek, hanem vendéglátó üzletek szerepelnek.

A szabályozás szerint viszont:

A vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések:  (1) Vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével és a (2) bekezdés szerinti kivétellel tilos tartózkodni.  (2) Vendéglátó üzletben való tartózkodás – az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében – az ehhez szükséges időtartamig megengedett. 


Ezek szerint tehát a kocsmák, kávézók, bárok és a többi vendéglátó is zárkózhat, főleg úgy, hogy elvitelre ráadásul csak ételt lehet adni, tehát még a kávézók sem adhatnak a törvény szerint csak kávét elvitelre.

Hogy biztosra menjünk, rákérdeztünk az önkormányzatnál, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a törvény 8. cikkelyére hivatkozva a vendéglátóegységek valóban nem nyithatnak ki, így rájuk nem is vonatkoznak az éttermekre hozott intézkedések. Ráadásul a teraszok a vendéglátóhelyek részét képezik, így ott elfogyasztani se lehet a termékeket. A legtöbb egység most az elviteles lehetőségre próbál áttérni, viszont az, hogy ez mennyire fog működni, a jövő zenéje lesz.

Mi a véleményetek arról, hogy mindenkinek be kell zárnia?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: