2020. 11. 03., Kedd, 15:07

Románia ünnepnappá nyilvánítja Trianont

Másodszor is megszavazta változatlan formában a Trianon-törvényt a román képviselőház.

Hiába küldte vissza Klaus Johannis elnök először az alkotmánybíróságnak majd a parlamentnek megfontolásra a Trianon-törvényt, a román képviselőház változatlan formában elfogadta a törvényt, amely június 4-ét állami ünnepnappá nyilvánítja Romániban.

A jogszabályt a Szociáldemokrata Párt kezdeményezte, de több román párt is támogatta annak ellenére, hogy az elnök szerint Romániának EU-tagállamként nyitottnak kell lennie a párbeszédre, éretten kell kezelnie a megosztó témákat, és ebben nagyfokú felelősségük van az állami intézményeknek.

Az elfogadott jogszabály értelmében a kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A törvény felhatalmazza a hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

Az elnök így kénytelen lesz kihirdetni, hogy a nap, mikor Magyarországot megfosztották területe kétharmadától, Romániában állami ünnepnappá váljon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: