2020. 07. 13., Hétfő, 15:21

Barackba borul pénteken a Füredi út - Barackvásárt tart a Marázplast!

Július 17-én tartja évenkénti szokásos óriási barackvásárát a kaposvári háztartási szakáruház, a Marázplast.

Ez alkalommal is több száz kilónyi sárgabarackkal várják majd a vásárlókat, melyeket egyszerűen csak vödrös kiszerelésben tudunk a hónunk alá kapni. A vödrökben kb. 4 kilónyi barack lapul, amihez természetesen ingyenesen jár a vödör is.

Ráadásul most nem csak venni, de nyerni is lehet tőlük barackot, hiszen Facebook oldalukon játékot hirdettek, ahol megosztásért cserébe két vödör barackot ajánlanak. Elég jó ajánlat, érdemes még vele csütörtökig élni, hátha szerencsénk lesz.

De mit lehet kezdeni ennyi sárgabarackkal? Sok mindent, össze is szedtünk nektek most három receptet, miként hasznosíthatjátok otthon a konyhában eme finomságot:

Sárgabarackos crostata

Ez a crostata egy egyszerű, nagyon ízletes finomság sárgabarack lekvárral és friss gyümölccsel.

Hozzávalók

12 szelet

  • 30 dkg finomliszt 
  • 1 csipet só 
  • 6 g sütőpor 
  • 15 dkg margarin 
  • 9 dkg cukor 
  • 10 g vaníliás cukor 
  • 1 db tojás 
  • 1 db tojássárgája 
  • 1 db citrom reszelt héja 
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár (ízlés szerint,de bőven elegendő) 
  • 10-12 szem sárgabarack (nagyságtól függően) 
  • 10-12 kávéskanál cukor (mérvadó a barackok száma) 

Elkészítés

  • Előkészítjük, kimérjük a hozzávalókat. A lisztet, sütőport, egy tálba szitáljuk, ráreszeljük a citrom héját, megszórjuk a cukrokkal, hozzáütjük a tojást, a tojássárgáját, bele kockázzuk a margarint, rászórjuk a sót. 
  • Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipóvá formázva, lefóliázva a hűtőbe tesszük pihenni 30 percre. Kimérjük a lekvárt, átkeverjük. A barackokat megmossuk, megtörölgetjük, félbevágva kimagozzuk, félre tesszük. A tésztából egy kb. 15 dkg-os darabot félre teszünk, a többit egy sütőpapíron...,
  • ... kb. 30 cm-es kör alakká nyújtjuk. Így papírostól emeljük be az előkészített 24 cm-es piteformába. Egy villával megbökdössük a tésztát, az eligazgatott tészta szélére elosztva ráhelyezzük a lecsípet tésztadarabot szélként. Rákenjük a lekvárt, kirakjuk a felezett barackkal. A barackok közepébe tesszük a cukrot.
  • Előmelegített sütőben 180 C fokon 35 perc alatt készre sütjük. Formástól rácsra téve legalább langyosra hűtjük, majd tálra csúsztatva szeletelve szervírozzuk. Kínálhatunk mellé fagylaltot vagy tejszínhabot, de magában is fogyaszthatjuk.

Sárgabarackos-diós lepény

Hozzávalók

  • 3 evőkanál Dénes Natura eritrit 
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 0,5 dl felolvasztott kókuszolaj 
  • 2 evőkanál kókuszreszelék 
  • 3 evőkanál aprított dió 
  • 0,5 kg sárgabarack 
  • 0,5 dl kókusztej 
  • 1 tk sütőpor 
  • 1 db tojás 

Elkészítés

  • Összedolgozzuk. a lisztet, a kókuszolajat, a kókuszreszeléket, a kókusztejet, a tojást, a sütőport és az 1 evőkanál eritritet. 
  • Alaposan összegyúrjuk a tésztát majd a hűtőbe tesszük pihenni 15 percre. 
  • A sárgabarackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk majd tetszés szerinti méretűre vágjuk.
  • Egy lábasba öntünk 3 evőkanál vizet és a maradék eritritet, majd a felvágott sárgabarackokat is hozzáadjuk és elkezdjük 20 percen keresztül főzni. 
  • Amikor elkészült a sárga barackunk levesszük a tűzhelyről és hagyjuk langyosra kihűlni.
  • A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk, akkorára amekkora a tepsink. 
  • A tepsit kókuszolajjal kikenjük és bele helyezzük a tésztánkat és a tetejére öntjük a barackos öntetünket.
  • Végül az apróra vágott dióval megszórjuk a tetejét. 
  • Előmelegített sütőben 160 fokon 40-45 percen keresztül sütjük. 
  • Kihűlve tálaljuk.

Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül

Hozzávalók

  • 5 kg sárgabarack 
  • 1.5 kg kristálycukor 
  • 1 db citrom leve 

Elkészítés

  • A barackot alaposan megmosom, kimagozom, majd a lábasban egy tiszta fakanállal összekeverem a cukorral (nekem van külön erre a célra rendszeresített fakanalam). Ráöntöm a citromlevet (ez azért kell, hogy szép színe maradjon a lekvárnak).
  • Lassú tűzön elkezdem főzni, kavargatom. Amikor felforrt botmixerrel a kívánt állagra pépesítem (a barackot mi darabok nélkül szeretjük). Itt kóstolok egyet és ha nem elég édes, cukrozom még.
  • Lassú tűzön főzöm, időnként kavargatva.
  • Közben az előzőleg alaposan elmosott üvegeket és tetőket a sütőbe teszem csírátlanításra: 110 fokon sütöm őket kb. fél órán át. Fontos, hogy a sütővel együtt melegedjenek az üvegek. Ezt érdemes a lekvár elkészülte előtt kb. fél órával megkezdeni, mert fontos lesz, hogy a kész, forró lekvár a még forró üvegekbe kerüljön.
  • A kellő sűrűségre főzöm a lekvárt, ez ennél a mennyiségnél kb. 1 óra.
  • Majd forrón megy a forró üvegekbe, aztán a száraz dunsztban pár nap alatt szépen kihűlnek.
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: