2020. 05. 13., Szerda, 09:01

Kaposvár a legboldogtalanabb város a legfrissebb Boldogságtérkép szerint

2016 óta negyedszer készült el Magyarország Boldogságtérképe, amely különböző szempontokat vizsgálva határozza meg, hogy hol vagyunk a legboldogabbak. A felmérés alapján kiderült, hogy jelenleg Székesfehérvár a legboldogabb megyeszékhely, míg Kaposvár a legboldogtalanabb.

Az idei felmérést az ELTE Pszichológia Kutatócsoportja a Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával készítette 7863 fő részvételével, internetes kérdőívek segítségével.

A kutatásból kiderül, hogy a magyar lakosság globális jóllét szintje nem változott érdemben 2016 óta, azonban a régiók, a megyék és a megyeszékhelyek vonatkozásában jelentős eltérések állapíthatók meg a korábbi mérésekhez képest

A legboldogabb megye Veszprém, a legboldogtalanabb Somogy

2019-2020 időszakában a Közép-Dunántúlon lakók vallották magukat a legboldogabbnak. Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megyében erősen nőtt a lakosság jóllét szintje, így most ezek a megyék vezetik a boldogság rangsort. Az idén a Veszprém megyében lakók jóllétszint átlaga lett a legmagasabb. A megyék rangsorát változatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Somogy megye zárja.

Kaposvár lett a legboldogtalanabb város

2018-ban és 2019-ben is változatlanul alakult a megyeszékhelyek listájának utolsó három helye, Kaposvár mindössze két várost, Miskolcot és Salgótarjánt tudta megelőzni. A legfrissebb adatok alapján viszont már Székesfehérvár tekinthető a legboldogabb városnak, Kaposvár pedig a rangsor legutolsó helyére csúszott vissza.

Boldogabbak a nők, a gyerekesek, az iskolázottak és a falun élők, a pestiek továbbra is szomorúbbak

Kiderült továbbá, hogy az előző évek felméréseihez hasonlóan a nők minden régióban boldogabbnak vallják magukat illetve, hogy akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, azok szignifikánsan boldogabbak, akárcsak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak, a házasságban és kistelepülésen élők. A Budapesten élők boldogságszintje változatlanul a magyar lakossági átlag alatt van.

Mindig a B-oldalon vannak a legjobb remixek!

Az utolsó grafikont a fiatal, kaposvári szingliknek ajánljuk reménysugárként, mely azt mutatja, hogy a boldogságcsúcs még hátravan, a nők esetében 51-65 éves korban, míg a férfiaknál 26-35 évesen.

Mit szóltok a felméréshez, hát miért nem vagyunk mi boldogok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: