2019. 10. 21., Hétfő, 09:30

A tudatos pályaválasztás támogatása az önkéntesség által  a Szövetség Somogy Jövőjéért Alapítvány megvalósításában

A projekt azonosító száma: EFOP-1.3.8-17-2017-00011
A projekt kezdete: 2017.10.01.
A projekt befejezése: 2021.03.29.

A projekt tartalmának bemutatása

A Szövetség Somogy Jövőjéért egy 2016-ban alapult szervezet, amely rövid fennállása ellenére rendkívül jó kapcsolatot alakított ki a megyében működő egyéb civil szervezetekkel és önkormányzatokkal. Az Alapítvány alapszabályában meghatározottak szerint célja az egészség megőrzésének elősegítése, a komplex társadalmi felzárkózás, a szociális háttér elősegítése, humán szolgáltatások megújítása, önkéntesség fejlesztése, munkaerőpiaci szolgáltatások, oktatás fejlesztése, valamint a fiatalok helyben tartásának elősegítése. Az önkéntesség fejlesztése kapcsán a fiatalok munka tapasztalatszerzését, a vállalatok vagy önkormányzatok érzékenyítésének támogatását végzi, önkéntesek toborzását, szemléletformálást valósít meg.

A pályázat célja a középiskolai tanulmányaikat befejező fiatalok számára minimum fél, maximum egy év önkéntes tevékenység keretében tapasztalatszerzést, kompetenciafejlesztést, a későbbi munkaerő-piaci lehetőségüket növelését támogassa. Továbbá segítségnyújtás olyan fiatalok számára, akik élethelyzeti krízissel, illetve ebből adódóan pályaorientációs nehézségekkel küzdenek. A projektben résztvevő fiatalok önmagukat megismerő, tudatos pályaválasztással rendelkező felnőtté válnak a képzések, foglalkozások során.

A pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy az említett korosztály középiskolai tanulmányait követően átgondolhassák pályaválasztási céljaikat, ezzel elősegítve a felelősségteljes döntéshozatalt. Manapság a fiatalok körében jellemző, hogy középiskola után nehezen döntenek, hogy milyen irányban induljanak el, milyen egyetemre, főiskolára menjenek, illetve milyen szakmát tanuljanak, nincs meghatározott pályaválasztási céljuk. Véleményünk szerint a megfelelő életpálya építéséhez nélkülözhetetlen a tapasztalatszerzés. A projekt során a fiataloknak lehetősége van olyan képzéseken részt venni, melyek elősegítik szaktudásukat, továbbá kompetenciájuk bővítését. A gyakorlatok során a fiatalok konkrét szakmákat ismerhetnek meg. Informális és nem formális képzések segítségével fejleszthetik a célcsoport képességeit, ezzel elősegítve a hatékonyabb elhelyezkedést, illetve a megalapozott pályaválasztás érdekében bővítik a célcsoport tapasztalatait. 

A programok során a fiatalok megfelelő tapasztalatokat szerezhetnek, melynek segítségével jövőjüket tudatosan, átgondoltan tudják megalapozni, ennek köszönhetően magabiztos döntést lesznek képesek hozni a pályaválasztás során. 

A koronavírus megjelenése, ahogyan az egész világot, a projekt szakmai megvalósítását is nagymértékben befolyásolta. A konstrukció alapvető céljai kiegészült a járványügyi helyzetben önkéntesek toborzása és foglalkoztatása a koronavírus-fertőzés elleni védekezés és a társadalmi valamint gazdasági változások negatív következményeinek enyhítése érdekében. A fiatal önkéntesek mellett a célcsoport kibővült olyan 18 évesnél idősebb, de 50. életévüket még be nem töltött személyekkel, akik a koronavírus-fertőzés elleni védekezésben önkéntes munkát vállalnak.

Megvalósult főbb tevékenységek:

  • Toborzás

  • 89 fő fiatal és 43 fő koronavírus elleni küzdelemben résztvevő önkéntes bevonása

  • A fogadó szervezet felkészítése

  • Bemeneti és kimeneti kompetenciamérés

  • Munkavédelmi oktatás

  • Nyelvtanfolyamok 

  • „B” és/vagy „C1” kategóriás gépjármű vezetői engedély megszerzéséhez szükséges tanfolyam

  • Elsősegély és balesetvédelem oktatás

  • COVID képzés

  • Önkéntesek lelki felkészítése

  • Pályaválasztási, karriertervezési tanácsadás

  • Egészségügyi és egyéb szükséges alkalmassági vizsgálatok

  • Az önkéntes tevékenységgel kapcsolatos jogi és egészségügyi tájékoztatás

  • Fiatalok folyamatos mentorálása

  • Védőfelszerelés biztosítása

  • A projektben résztvevő fiatalok havonta minimum 80 óra, a koronavírus ellen védekező önkéntesek összesen legalább 100 óra önkéntes tevékenységet teljesítettek

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: