2019. 08. 26., Hétfő, 15:59

10 tény, amit nem tudtál a ma 43 éves Desedáról!

1976. augusztus 27-én, 43 éve avatta fel a Deseda-patak völgyében épült háromszáz méter hosszú gátat Gergely István államtitkár. Akkor még feltöltés alatt állt a víztározó, mostanra a régió egyik legkedveltebb szabadidős és horgász célpontjává vált. Összegyűjtöttünk róla pár érdekes tényt, amit nem biztos, hogy tudtok róla.

#1 - Egy középkori faluról kaphatta a nevét

Névadó patakja a középkorban Somogyaszaló mellett elhelyezkedő faluról kapta a nevét. Ez a falu egyes vélemények szerint Dershida volt, mások szerint Déshida. Mindkettő személynévi (Ders, illetve Dés) eredetű, és úgy alakulhatott ki, hogy a Dés vagy Ders nevű birtokos a tulajdonába tartozó hídon vámot szedett. 

#2 - Az ország leghosszabb mesterséges tava

A Deseda Magyarország leghosszabb mesterséges tava, 8 km hosszú, 26 km kerületű, és 8,2 millió m3 vizet tárol. 245 hektár területével sem kell szégyenkeznie, a Tisza-tó és a Kis-Balaton után a 3. legnagyobb mesterséges tó, a bányatavakat nem számítva.

#3 - A Kapos áradását hivatott megakadályozni

Mostanra leginkább szabadidős tevékenységekre használjuk, de eredetileg biztonsági és ipari célokra hozták létre. A tó a Kapos áradásának megakadályozása mellett Kaposvár iparivíz-igényét volt hivatott kielégíteni, de az ivóvízként való felhasználás is szóba került.

#4 - Saját Loch Ness-i szörnye volt

2000 júliusában egy furcsa történet röppent fel a Kaposvár környéki Deseda tóval kapcsolatban. Egy férfi ugyanis állítólag egy krokodilt, vagy kajmánt látott a tározóban. Így nyilatkozott:

– A Deseda északi részén horgásztunk, voltunk tízen, tizenöten. Ez a rész erősen nádas, ide már nem járnak a fürdőzők, kirándulók, horgászok is csak kevesen. A nádon, tőlem mintegy öt méterre napozott egy 50-70 centis – szerintem – kajmán, (vagy krokodil) a farka már a vízbe lógott, csak a feje és az első lábai voltak szárazon.

A sztori aztán szárnyra kapott, mindenki a krokodilt leste, de csak nem bukkantak a nyomára. Később kiderült, hogy valaki poénból egy felfújható krokodilt rakott a tó partjára, s ez okozta a felbolydulást. 

#5 - Igazi halritkaságok élnek benne

Abban, hogy a Deseda igazi horgászparadicsommá vált, nagy szerepe van a rendkívül széles halfaunának. A hivatalos leírások szerint olyan ritka, vagy kevésbé ismert fajok is élnek benne, mint a vágó csík, réti csík, angolna? és kínai razbóra. (Mi az angolna létét ettől függetlenül fenntartásokkal kezelnénk.)

#6 - 1984-ben szinte teljesen eltűnt 

1984-ben története legelkeserítőbb képét mutatta a tó, miután szinte teljesen leengedték, hogy lehalásszák az elhibázott lépésként betelepített busákat. Az optimista becslések szerint süllőből 130, balinból 150 kilogramm, egyéb halakból (keszeg, kárász stb.) 300 kilogramm pusztult el.

#7 - Motorcsónak-és csúszdaverseny is volt már itt

A 80-as évek vége, 90-es évek eleje volt a tó igazi aranykora. 1986 októberében kétnapos motorcsónak verseny zajlott itt, két világ és három országos csúcs született.

1991-ben az ország első csúszdaversenye került megrendezésre a toponári szabadstrandon, melynek győztese 14,56 másodperces idővel csobbant a medencébe, és nyerte meg a fődíjat, egy versenybiciklit.

#8 - Az ország egyik legjobb ragadozós tava

A Desedát az ország egyik legjobb ragadozóhalas vizeként tartják számon, harcsa és süllő állománya kivételes. A tórekord egy több mint két méteres, 99 kg-os harcsa, melyet 2014-ben sikerült kifogni. Minden évben több kapitális harcsáról érkezik hír, idén májusban például kétszer is kifogták ugyanazt a 70 kiló feletti harcsát.  

#9 - Egykor a nyugati turisták kedvenc magyarországi célpontja volt

Az 1988-ban épült, 250 férőhelyes Siotour Camping a holland, német, osztrák turisták kedvelt üdülőhelye volt a 90-es évek elején, egész lakókocsikonvojok érkeztek ide már nyár elején, volt aki az egész szezont itt töltötte. A németek egymástól tudták meg a kemping címét. Első évben egy vendég a holland turisztikai magazinba írt egy cikket, ahol kiemelte, hogy ez az ország legtisztább kempingje, ragyogó pihenési és sportolási lehétőségekkel. A következő évben rengetegen jöttek erre az újságra hivatkozva, aztán évekig tömve volt velük a kemping.

#10 - Így fog kinézni az új Deseda kemping:

Hosszú évek óta téma Kaposváron a méltatlanul elhanyagolt Deseda kemping újraélesztése, a Németh István Program létrejöttével úgy tűnik végre testet ölt az elképzelés, már látványterve is van a beruházásnak. 

A 2,54 milliárd forintos fejlesztés új közműhálózatot, korszerű közös helyiségeket, apartmanokat, lakókocsis beállókat és sátorhelyeket, belső utakat és parkolókat foglal magában. 

Ti miért tartjátok különlegesnek a Desedát?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: