2019. 06. 27., Csütörtök, 08:43

Győzött a józan ész! - Megvédték 100 éves platánfáikat a balatonbogláriak

Költsünk el gyorsan 3 milliárd forintot, sürget a határidő, itt a június 30. – ez a „játék” folyik most számos szabadstrandon a Balaton déli partján, s közben a strandolók építési területeken bukdácsolnak át. A nagy szabadstrand-fejlesztési program kitalálója és támogatója az állami turisztikai ügynökség, az önkormányzatok pedig ha pénzt akartak látni, kénytelenek voltak belemenni a szezonba nyúló, június végi határidőbe (amit lesz, ahol sikerül tartani, s lesz, ahol júliusra csúszik a befejezés). Balatonbogláron is rekordgyorsaságú volt a tervezés és kivitelezés az idő szűkössége miatt, a hat közül egyetlen strandon, a Jankovich-telepin azonban a lakók megakadályozták a tervbe vett fejlesztést…

Elsődleges a fák védelme

Se gyerekjátékokat, se elektromos kandelábereket nem akartak a balatonboglári Jankovich-telep ingatlantulajdonosai a 100 éves platánok által övezett Balaton-parti sétányra. Homokos strandot és vízi játékokat sem, amely tervtől már hónapokkal ezelőtt el is állt az önkormányzat. A Jankovich-telepiek szószólója elmondta, hogy miért is ellenkeztek. 

A helyi lakosok és nyaralótulajdonosok legfontosabb gyakorlati ellenérve az volt, hogy a kandeláberek telepítése földmunkával járna, méghozzá a sétány teljes hosszában.

„Mivel elsődleges a fák védelme, a sétányon semmiféle ásást, betonozást nem szabad végezni” – fogalmazott Trappler Zita, a Jankovich-telepiek szószólója.

Unokáiknak is úgy adnák át, ahogy örökölték

Az üdülőtelepi ingatlantulajdonosok állítják, nem a fejlődés és az új beruházások ellen vannak, csak Balatonboglár egyedi természeti értékét akarják megőrizni.

Nem akarjuk, hogy amit 90 éve az elődeink elültettek, az a következő években tönkremenjen. Szeretnénk unokáinknak úgy átadni ezt a partot, ahogyan mi örököltük.

 

Azok jöjjenek, akik a csillagokban, a naplementében gyönyörködnének!

Nincs szükség mindenhol világításra, hiszen vannak, akik a csillagokat akarják nézegetni, a túlpart fényeinél romantikázni… Balatonboglár hat strandja közül öt egyforma: térkő, kandeláber, lángosos, diszkó, játszótér…

A mi célunk az, hogy a csendet és természeti szépséget értékelő turisták látogassanak a sétányra, akik este a csillagokban, a naplementében gyönyörködnek, éjjel pedig nem mesterséges fényt, hanem természet-közelséget igényelnek.

A platánsort nem fogják megbolygatni

Ilyen is van: Balatonboglár önkormányzata visszakozott, meghajolt az ellenérvek előtt.

„Kárt mi sem akarunk okozni, tisztában vagyunk az értékeinkkel, a boglári állandó lakosok is legalább annyira szeretik a fákat, mint a Jankovich-telepi üdülőtulajdonosok” – mondta Mészáros Miklós polgármester.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: