2019. 02. 27., Szerda, 16:17

Fura jelzéssel találkoztunk a tanksapka alatt - Kiokosodtunk az újfajta dízelautókból

​A napokban egy tesztjárművel jártuk Kaposvár utcáit, majd miután már kiélveztük a belső tér kényelmeit és a motorháztető alatt lapuló bivaly teljesítményt, nem hittük volna, hogy a legnagyobb meglepetéssel a tanksapka alatt fogunk találkozni.

Ebből gyorsan ki is derül, hogy nem vagyunk otthon a dízeles autók világában, legalábbis az újabbak tekintetében, hiszen az AdBlue jelzés nem annyira régen került a személyautók rendszerébe. Anélkül, hogy a végletekig belemennénk a kémiai folyamatokba és magyaráznánk hosszú sorokon keresztül azok jelentőségéről, inkább csak a vízfelszínt érintve fejtegetjük ezt a számunkra ismeretlen témát. Holtig tanul az ember nem?

Nézzük is a szakmai leírást: az AdBlue egy olyan folyékony, tiszta oldat, amely ioncserélt vízből és autóipari karbamidból áll és dízelmeghajtású motorok kipufogógázaiba kerül befecskendezésre, hogy ezáltal csökkentse a kiáramló káros nitrogén-oxidok kibocsátását. Ennyi elég is a szakzsargonból, a lényeg az, hogy jót tesz a környezetünknek, így 2016 januárja óta minden dízelmotorhoz kötelező használni, legyen az generátor, személygépkocsi vagy nagyobb, nem közúti jármű. 

Ezáltal a 2016-nál újabb dízeles gépkocsik már mind meg vannak áldva az AdBlue tartállyal, amely általában a dízeltartály mellett található, kék sapkával ellátva, mint esetünkben is. Ez mind szép és jó, de elég nehéz elképzelni, hogy minden alkalommal, mikor - jobb esetben - jelez a computer megálljunk, elővegyük a csomagtartóból a több literes kannát és tankoljunk belőle az út szélén, látva a többi közlekedőt amint ránk mutogatnak, hogy nézd már, micsoda járgány, tankolni meg nem tud.

Ezt elkerülvén szerencsére Kaposváron is találtunk olyan helyet, ahol nem szükséges kannát vennünk, hiszen közvetlenül kútról is után tölthetjük a kifogyott AdBlue oldatot. Minderre egyedül a Tele-Tank kúton van lehetőségünk, ahol mi pillanatok alatt át is estünk a műveleten, természetesen kikérve az ott dolgozók segítségét, hátha mégsem olyan egyszerű, mint ahogy a neten leírják. Pedig de!

Egy szó mint száz, szerencsére a kannázást már el lehet felejteni Kaposváron is, elég csak a Jutai út felé venni az irányt és a Tele-Tanknál jó kúthoz besorolni. Right?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: