2019. 02. 21., Csütörtök, 16:53

Meghalt Fésűs Éva

Életének 93. évében elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas író, Kaposvár díszpolgára.

Fésűs Éva kereskedelmi középiskolában érettségizett, 1950-ben férjhez ment és Kaposváron telepedett le, nyugdíjba vonulásáig gyors- és gépírónőként dolgozott.

2004-ben a kaposvári városháza dísztermében rendezett városnapi ünnepségen díszpolgári címet kapott az országszerte elismert meseíró, költő.

… bizonyosságot nyert, hogy jól döntöttem, amikor egyik hivatásomul a meseírást választottam. Olyan meseírást, ami nem valamiféle hobbyi, hanem minden játékos szépsége, tarkasága mellett fontos nevelési eszköz, és része lehet a gyermekirodalomnak. Amit csak szívvel-lélekkel lehet vállalni.

– mondta Fésűs Éva 2004-ben, a díszpolgári köszönő beszédében.

2008-ban más jeles kaposváriakkal együtt megkapta a második alkalommal odaítélt Somogy Megyei Prima díjat. 2017-ben a legmagasabb állami elismeréssel tüntették ki Fésűs Évát: a magyar gyermek- és ifjúsági irodalmat gazdagító kiemelkedő életműve, tiszta és szép nyelvi eszközökkel megalkotott, örök érvényű emberi értékeket közvetítő meséi, gyermekműsorai elismeréseként Áder János köztársasági elnöktől az Országházban vehette át a Kossuth-díjat.

Kaposvár Megyei Jogú Város Fésűs Évát saját halottjának tekinti.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: