2018. 12. 17., hétfő, 14:44

„Fehér Karácsony, úgy vártunk rég” – most akkor lesz fehér karácsonyunk Somogyban vagy sem?

A meteorológusok általában nem szívesen bocsátkoznak jóslatokba a hetekkel későbbi időjárást illetően - amit meg is értünk -, hiszen a tuti előrejelzést csak néhány napra előre lehet megmondani. A koponyeg.hu csapata azonban most megpróbálkozott a lehetetlennel és megsaccolta nagyjából mekkora esélye van a fehér karácsonynak. Annyit elárulunk: az elmúlt évekhez képest egész jó sanszunk van!

Az ábrán jól látszik, hogy elég változatos esélyekkel vágnak neki a különböző régiók a karácsonynak, Észak-Magyarországon például 50-70%-al, a Dunántúlon pedig egységes 30%-al.

 

Növekvő esélyek

Ez nem tűnik soknak, azonban ha figyelembe vesszük hogy ez a szám hónap elején még a nullához állt a legközelebb, és hogy napról napra több meteorológus jelez havat karácsonyra, mindjárt pozitívabb a mérleg. 

A köpönyeg portálján olvasható 12 napos előrejelzés is ad némi sanszot a hópelyhek érkezésének, szentestére és másnapra is várható 3-3 mm csapadék, ami remélhetőleg hó formájában érkezik majd

 

 

Mit mond a statisztika?

Budapesten átlagosan minden harmadik karácsony idején borítja hótakaró a várost legalább az ünnep egy napján, ám az olyan karácsonyok, amikor a három nap mindegyike havas, átlagosan ötévente következnek be, utoljára 2002-ben fordult elő, hogy december 24-én este országrésznyi területet borított hótakaró. 

 

Nyitókép: Kaposvár Megyei Jogú Város Facebook 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: