2018. 11. 12., hétfő, 13:53

Két kaposvári étterem is száműzte a műanyag szívószálakat

Két helyi étterem vezetése is úgy döntött, hogy nem használ többé eldobható műanyag szívószálat, mivel az környezetszennyező. De nemcsak szívószálaikat cserélték le öko-barát verzióra, tisztítószereiket is zöldebbre váltották.

A műanyag szívószállal több probléma is van:

  • átlagos használati ideje mindössze húsz perc,
  • lebomlási ideje körülbelül 500 év,
  • a legtöbb esetben a hulladéklerakóban végzi, nehezen újrahasznosítható,
  • a legtöbb az óceánokba, tavakba, tengerekbe kerül, ahol borzalmas károkat okoz.

Magyarországon évente csak a vendéglátóhelyek 500 millió szívószálat használnak, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet.

A Trattoria már nyáron is részt vett a Szívószálmentes augusztus programban, amikor frissítőik mellé nem adtak szívószálat egy hónapig. 

Most úgy döntöttek, teljesen száműzik a műanyag szívószálat, helyette környezetbarát, újrahasznosítható  verziót tesznek a poharakba. A PLA szívószálak magas rost és keményítőtartalmú növényekből készülnek, akár fél év alatt teljesen lebomlanak, és nem szennyezik a környezetet. Kinézetre, tapintásra szinte teljesen megegyeznek a hagyományossal, így észre sem vesszük a különbséget.

 

A PLA szívószálak külsőre szinte teljesen megegyeznek műanyag társukkal

Emellett egy olyan tisztítószer családra váltott az étterem, melynek összetevői nem károsak a környezetre és a használat során nem irritálják a bőrt. A nem-környezetbarát termékekkel ellentétben egy kicsit több idő ezekkel a takarítás, de cserébe a vele dolgozókat és a környezetet is kímélik.

 

A Corner étterem is bevezette az öko-barát tisztítószereket

Az öko-barát újításokat a Corner étterem is átvette, így már két olyan étterem van a városban, akik próbálnak tenni valamit a környezetünkért.

 

Reméljük sokan követik majd a példájukat!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: