2018. 10. 25., Csütörtök, 10:00

Már Skóciát is meghódította a kaposvári lángos!

Gelencsér Gábor három éve indult el Kaposvárról a jobb élet reményében, mostanra saját vállalkozása van a skóciai Aberdeenben, ahol most kezdi megismertetni a helyiekkel, milyen is a jó magyar lángos. Cikksorozatunkban számos hasonló történetet bemutattunk már nektek olyan Kaposváriakról, akik külföldön keresik a boldogulást, közéjük tartozik Gábor is.

Gábor születésétől fogva Kaposváron élt, kiköltözése előtt rendezvények szervezésével, valamint fotós és videós tevékenységekkel foglalkozott. Ugyanazért döntött küföld mellett mint mindenki más, ennek januárban lesz 3 éve.

Milyen munkát tudtál vállalni amikor megérkeztél Skóciába?

- Mikor kijöttem, a Domino’s pizzánál kezdtem dolgozni, aztán a Papa Jones, majd a Pizza Hut következett. Nulla tapasztalattal a konyhán kezdtem, végül pizza chef, majd chef lettem. Később dolgoztam Jamie Oliver éttermében, emellett egy amerikai étteremben és a Yo Sushiban is, mint chef.


Általában 2-3 munkahelyem volt egyszerre, nem igazán érdekelt mi a munka, csak dolgozni akartam. Itt ha az ember akar, akkor tud munkát találni, csak válogatni nem szabad.

Volt például egy vállalkozásunk pár magyarral, házakat és lakásokat újítottunk fel. Festés, padlózás, kartonozás, amit el tudsz képzelni. Azt viszont már az első évben eldöntöttem, hogy saját vállalkozást szeretnék itt kint indítani, közel kétszázezer pizza után komolyra is fordult a terv.

Olasz-angol barátjával, Christopherrel közel egy évig tervezték a GC'S (Gábor & Christopher) Takeaway nyitását, rengeteg keresgélés után sikerült találniuk megfelelő üzlethelyiséget. Ezt több hónap átalakítás, tervezés és előkészítés követte, és amit lehetett maguk csináltak, hogy ezen is spóroljanak. A folyamat közben rengeteg akadályba ütköztek, Gábor nemegyszer gondolkodott rajta hogy kiszáll, de végül révbe ért a projekt. 

Mi kell ahhoz Skóciában, hogy vállalkozni tudj?

- Létrehozni egy Kft-t kb. 1 óra volt online, és 24 órán belül élt a cég. A költsége 10 font, nincs szükség sem alaptőkére, sem a tevékenységhez tartozó iskolázottsághoz vagy bármi hasonlóhoz.

Itt pár perc kiváltani az egyénit is. Sőt, elkezdheted minden nélkül, és ha nem jön össze, csak nem csinálod tovább. Elég hónapokkal később bejelenteni, hogy - hé, bocsi, én 3 hónapja vállalkozom, most szeretném legálissá tenni. 

A lángos recept mindig kardinális tényező, a tiétek honnét való és hogyan reagáltak rá a helyiek?

- Első körben otthoni lángos recepteket próbálgattunk, emellett a család (anyuka) küldözgette a recepteket, ötleteket. Természetesen sok próbasütés előzte meg a nyitást, azt hiszem ezt szerették a legjobban a barátaink, a sok ingyen étel ugye... Nem volt egyszerű megtalálni a tökéletes elegyet, itt más az élesztő, más a víz (igen, számít a csapvíz minősége, összetétele is), más a tejföl, stb-stb.


A helyiek először tartottak a lángostól, és nem értették, miért kell rá a tejföl. Aztán végül megkaptuk, hogy “a tejföl a legjobb, ami a lángossal történhet".

Ők szeretnek hagymát pakolni rá, amit jól ellensúlyoz a tejföl például, de emellett paprikát és szalonnát is gyakran kérnek rá. Akárki próbálta aki nem magyar, el volt ájulva. Számunkra ez nem extra, de ők “még nem éreztek ilyen ízeket”, nekik a tésztája teljesen új, az egész ízvilága szokatlan. Magyaroktol pedig azt kapom, hogy pont olyan, mint otthon. Eddig minden magyar visszajött :)

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: