2018. 06. 21., Csütörtök, 10:46

Elkészült Kaposvár első okos lakótelepe, a Béke-Füredi!

Majd 40 éve, hogy elkészült Kaposvár egyik legrégebbi lakótelepe, a Béke-Füredi. Nosztalgiázzunk egy kicsit a Somogyi Néplap 1983. júniusi számának örömhírével: "Kész a Béke-Füredi!"

Szépséges panelrengeteg 2500 lakással

A Dél-dunántúli Tervező Vállalat mérnökeinek elképzelése megvalósult: a hajdani földszintes, öreg házak helyén panelépületek emelkednek. A 2502 lakásban - a számítások szerint - 8700—8800 ember él: csaknem egy magyar kisváros teljes lakossága. Sokféle véleményt lehetett hallani erről a lakótelepről. Nevezték panelrengetegnek, minősítették zsúfoltnak, de - elsősorban a városba érkező idegenek - felfedezték szépségeit is.

Azt, hogy a változatos terep adottságait kihasználva építették fel itt a házakat, s a megszokott szürke panel helyett élénk színű homlokzatot kaptak az épületek. A kék, a sárga, a bordó és a fehér több árnyalata hozza létre azt a színkeveréket, amely csak erre a lakótelepre jellemző. A látszólag ötletszerűen elszórt középmagas és ötszintes házak között maradt hely a zöldnek is. Igaz, hogy kevés a fa - s azok is inkább cserjék még - , de a lakótelep 19,5 hektáros területéből több mint 9 hektárt tesz ki a zöld.

A békeidők okos lakótelepe ovival, bölcsivel, ABC-vel, orvosi rendelővel

Ez az első olyan lakótelep Kaposváron, ahol a családi otthonokkal egyidőben elkészült a legtöbb közösségi szolgáló létesítmény is. A Kaposvári Tanítóképző Főiskola 24 tantermes gyakorló általános iskolája a lakótelep egyik legszebb területén kapott helyet. Az óvodában száz, a bölcsődében nyolcvan gyermek számára van hely. Az orvosi rendelő öt munkahelyes, s a két ABC együttes alapterülete csaknem 1300 négyzetméter, a szolgáltatóházé pedig hétszáz.

Az első házakat 1975 októberében kezdték el itt szerelni, s a lakók a második télen már a tömbfűtőműből kapták a meleget. Az itteni kazánok kapacitását egyébként tovább növelik, s a bővítés befejezése után 5 ezer lakás meleggel való ellátására lesz alkalmas a Béke-Füredi lakótelep tömbfűtőműve.

Az utolsó lakások átadásával egyidőben elkészítették a „végszámlát" is: ebből kiderül, csaknem kétmilliárd forintot költöttek el azért, hogy a régi, omladozó házak helyén felépüljön az új lakótelep. A panelt emelő daruk elköltöztek innen. Hamarosan elbontják a felvonulási épületeket is, és megszűnik az építkezéssel járó rendetlenség.

Felkészül: a Kinizsi lakótelep

A Kinizsi lakótelepen a jövő év végére, 1984 elejére készülnek el az utolsó házak - mondta Görög Otto, a Somber igazgatója. Ezután a Toldi lakótelep építésé következik.

Láttátok már Kaposvár régen és most galériánkat?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: