2018. 05. 21., hétfő, 10:28

Végre: Készül a Deseda tó!

Végre kisütött a nap a sokheti eső után. Friss lendülettel vágtak neki a földhalmoknak a földnyeső, földtoló és kotró gépek. A Vízügyi Igazgatóság termelési üzeme késéssel, augusztus 26-án kezdte meg a Deseda-tó földmunkáit. - írja a Somogy Néplap 1974. októberi száma.

Jövőre be kell fejezni

Igyekezniük kell, hiszen jövőre be is kell fejezniük.  Kaposvár vezetői tudják, hogy a város vízellátása akadozik. Húsz év múlva a víz körülbelül olyan érték lehet, mint napjainkban az olaj. Ezért jutottak olyan elhatározásra, hogy az amúgy is vizenyős, sásos területen: Toponártól Magyaregresig víztározót létesítenek. Az Országos Vízügyi Hivatal 16 millió forintot, a Siófoki Regionális Vízmű Vállalat pedig 3 millió forintot adott ehhez. 

 

A földtoló gép dombokat hord el.

8 km hosszú és 4-500 méter széles lesz a tó, 370 hektárnyi vízfelülettel. A toponári völgyzáró gátnál lesz a legmélyebb: 6 méter. A tó kialakításához 60-70 ezer köbméter földet kell megmozgatni. 

 

Csikorog a csiga - a markoló beleharap a földbe, és az ember kijelölte, új helyre rakja.

Horgászni, sportolni is lehet majd! 

Nem utolsó szempont, hogy úgynevezett járulékos hasznosításként etetés nélküli haltenyésztésre is alkalmas lesz a tó. Nem nagyüzemi haltermelésre, hanem horgászatra. Jóléti intézményként is jelentős lesz, hiszen mellette a parkerdő. Gyönyörű környezetben lehet majd sportolni: evezni, vitorlázni, kajak-kenuzni. 
Így lesz a hajdani libaparadicsomból a berregő, ügyes gépek és természetesen a Vízügyes szakemberek munkája nyomán új tavunk. Ezzel egyik legégetőbb gondunk oldódik meg úgy, hogy egyben alkalmat ad a kikapcsolódásra: a sportra, a pihenésre is.

 

Örültök? :D

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: