2018. 04. 11., szerda, 13:29

Corner corner - Pappardelle, Mezzaluna és társaik, avagy itt a Trattoria Tészta Kisokos!

Bár egyre többen vagyunk, akiknek nem csak a spagetti és a pizza jelenti az olasz gasztronómiát, sokak fejében él az olasz vendéglátósok vicces definíciója, miszerint a spagetti az a tészta, amit kihúznak a csőtésztából, a csőtészta pedig az, ami a spagettin helyezkedik el. Mivel sokan nem is tudják hányféle tészta létezik, a Trattoria segítségével összegyűjtöttük nektek a legnépszerűbb fajtákat, hogy ne essetek kétségbe ha ismeretlen tésztáfélével találkoztok rendelésnél.

A Trattoria a város legszélesebb házi készítésű tésztaválasztékát kínálja, speciális tésztagépük leírása tökéletes útmutató a kisokoshoz:

 

 

A 14 féle tészta közül 10-et készítenek helyben, melyek a következők:

Spaghetti - hosszú, vékony tésztaféle, az olasz konyha tipikus étele. A spaghetto szó többes számából származik, amely a „spago” kicsinyítőképzős alakja.

 

 

Pappardelle - a legnagyobb, 13 mm széles tojásos tésztaformátum, számtalan recepthez használják. Jelentése: "felfalni".

 

Gnocchi - az egyik legközkedveltebb nudli alakú, krumpli alapú tésztaféle.

 

Tagliatelle/Tagliolini - hosszú, lapos szalagok, melyeknek formája hasonlít a fetuccinéhoz, általában 6,5–10 mm szélesek.

 

Kacsaragus tagliatelle

Bucatini - a hosszú és rövid tészták kombinációja, közepén lyukkal. Jelentése: lyukas

 

Maccheroni - nagyon népszerű csőtészta, optimálisan 60 mm hosszú, 4,5 mm átmérőjű.

 

Fettucine - metélt, fészekbe tekerve megszárított, tojás hozzáadásával készült olasz tésztafajta, hasonlít a pappardelle-re. Jelentése: "kicsi szalag"

 

Fusilli - három sodort szárnyacskából áll, így jól hozzátapadnak a szószok. Neve a tészta orsó köré való csavarásából ered.

 

 

Pasta sfoglia - lasagne tészta.

Cannellone - vastag, cső alakú tészta, általában darált hússal, ricottával, spenóttal stb. töltenek meg, majd paradicsomszósszal és besamellel öntenek le, végül sütőben megsütik.

 

Töltött tészták

Számtalan töltött tésztát is adtak az olaszok a világnak, melyek közül a 3 legnépszerűbbet szintén készíti az étterem, ráadásul kézzel, házi tésztából:

Tortellini - töltött, gyűrű alakú tészta. Elnevezése az olasz "torta" szó kicsinyítőképzős formájából ered.

 

Csirkével és aszalt paradicsommal töltött házi tortellini tavaszi trikolor mártással

Mezzaluna - masni alakú töltött tészta

 

Ravioli - hússal vagy zöldségrémmel töltött tésztaféleség. A tészták széle általában recézett, ennek közébe töltik bele a húspástétomot vagy a zöldségkrémet.

 

Házi ravioli

Ha kíváncsiak vagytok hogy néz ki mindez mozgóképen, nézzétek meg az erről készült videót!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: